Les ràdios lliures de Barcelona, en perill: “No hi ha voluntat política, no els dona la gana”

El temps de glòria de les ràdios lliures de Barcelona s’escriu en passat i alguns dels seus representants tenen clar qui són els responsables de la situació: “No hi ha voluntat política, no els dona la gana”. El fundador de Ràdio Pica, Salvador Picarol, va ser molt crític amb l’actitud de les administracions que, segons va denunciar, posen entrebancs al manteniment de projectes de ràdio comunitaris que eviten els estàndards comercials. “No els interessa”, va afirmar en un acte organitzat a la seu de Gràcia Territori Sonor.

La intervenció de Picarol, que segueix al capdavant de Ràdio Pica amb emissions a través d’internet, va comptar amb la moderació de l’agitador cultural Víctor Nubla, i va acabar amb una menció a Ada Colau. Segons va relatar Picarol, l’alcaldessa de Barcelona va formar part de la programació de Ràdio Contrabanda, una emissora lliure que ha estat amenaçada de tancament per part de l’Ajuntament. “No té memòria?”, es va preguntar. 

Francesc Picarol (esquerra) i Víctor Nubla. | Cristian Vega

Salvador Picarol (esquerra) i Víctor Nubla. | Cristian Vega

Tant Picarol com Nubla van coincidir en la crítica a les emissions per internet. Tot i que permet a les ràdios seguir produint contingut, van alertar que allunya els continguts de la realitat “propera i quotidiana”, i fa que es perdin entre les iniciatives “orientades al lleure i sense funció social”. Actualment a Barcelona emeten a l’espectre Ràdio Bronka i Ràdio Contrabanda, tot i que estan sota amenaça de tancament, tal com va recordar Picarol.

Picarol va argumentar la necessitat de ràdios independents pels vincles que generen amb el territori. També va esmentar la “comunicació horitzontal” que promouen com a valor de les ràdios lliures, sense oblidar la “independència” i “universalitat” dels continguts. 

La crítica a les administracions va incloure també una referència a les lleis que regulen l’espai radiofònic: “Estan com fa 38 anys”. Picarol es va queixar que aquest és un cas “únic” a Europa. 

Nou comentari