Antoni Tàpies (1923-2012) serà un dels protagonistes d’un 2023 farcit d’efemèrides relacionades amb el món de l’art i l’arquitectura. La commemoració del centenari del naixement de l’artista barceloní vindrà acompanyada de quatre exposicions que de la mà de la Fundació Antoni Tàpies permetran redescobrir la seva obra tot reivindicant la vigència del seu llegat. Cal recordar que Tàpies comparteix enguany celebració amb Lluís Domènech i Montaner, l’arquitecte que va idear el Palau de la Música i l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, que va morir ara fa cent anys.
La commemoració de l’Any Tàpies porta per lema Tàpies viu. Viu Tàpies i té per objectiu potenciar la figura de l’artista i aprofundir en els diversos vessants de la seva obra i del seu pensament, així com de ressaltar-ne la vigència remarcant aquells aspectes que ens interpel·len avui. El programa ideat per la Fundació Antoni Tàpies pretén sumar noves veus a la interpretació del relat de l’artista, interpel·lant les noves generacions i buscant una sinergia entre autor i públic de la mà de personalitats com el cineasta Albert Serra, la periodista cultural Rita Roig o la influencer Juliana Canet.
Una trajectòria en quatre escenes
Per poder repassar el llegat de Tàpies des de diversos punts de vista, la Fundació està treballant per enllestir quatre exposicions diferents que serveixin no només com a retrospectiva per recuperar l’obra de l’artista, sinó que també l’acostin al context actual i a les noves generacions. En aquest sentit, la primera d’aquestes mostres serà Tàpies. L’empremta japonesa, que se centra en la influència que alguns monjos japonesos dels segles XVIII i XIX van exercir en l’obra de l’artista com a transmissors dels ensenyaments del budisme zen.
La segona porta per títol A = A, B = B i consisteix en una reflexió entorn de les connexions que es donen entre l’art i la ciència mitjançant la participació d’artistes nascuts a partir de la dècada de 1980 a través de l’obra de l’autor barceloní. La tercera en discòrdia és la mostra Sengai, que encara està en procés de negociació amb l’Idemitsu Museum of Art de Tòquio amb la voluntat de poder portar a Barcelona pintures i cal·ligrafies del monjo budista japonès Sengai (1750 – 1837). Finalment, la quarta proposta és l’exposició Antoni Tàpies. Retrospectiva [títol de treball], una mostra dedicada en exclusiva a l’obra de Tàpies comissariada per Manuel Borja-Villel i coproduïda pel Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía (MNCARS).