Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
ERC apressa a protegir patrimoni després de l’enderroc de la farmàcia emblemàtica de Sant Andreu

La destrucció del mural d’un destacat artista ceramista del segle XX que lluïa en una farmàcia històrica de Sant Andreu de Palomar ha aixecat comentaris d’indignació, de lament i d’incomprensió després que el TOT Barcelona informés aquesta setmana de l’enderroc, comès a finals de juliol. Veïns del barri han recorregut a les xarxes socials per plasmar els seus records d’un comerç distintiu del carrer Gran de Sant Andreu i per mostrar neguit per la pèrdua d’arquitectura de caràcter popular, com ha ocorregut també en altres districtes darrerament. En aquest context, ERC ha decidit interpel·lar el districte de Sant Andreu -encapçalat per la regidora del comuns Lucía Martín- perquè blindi immobles i elements singulars que fins ara no se’ls ha atorgat valor patrimonial, la mateixa carència que ha facilitat que la farmàcia acabés anant a terra.

Els republicans volen saber en el proper ple del districte quines mesures es plantegen per conservar símbols “urbanístics, artístics i naturals” que, adverteixen, es troben ara “sense cap tipus de protecció patrimonial”. En la pregunta que registrarà, ERC fa esment a la desaparició del mosaic de Salvador Sunet Urgellès, “d’alt valor patrimonial, artístic i emblemàtic andreuenc”, defineix el partit. També cita la tala de quatre arbres al carrer Cerdà que l’Ajuntament va executar el juliol per les obres en una finca privada i la imminent demolició de l’anomenada acera alta, un característic pas elevat adjacent a part de la vorera de Gran de Sant Andreu.

El conseller portaveu dels republicans al districte de Sant Andreu, Carlos Rodríguez, opina que l’episodi de la farmàcia arrasada demostra “manca de sensibilitat pel patrimoni”. “No costava res adreçar-se al propietari, informar-se i intercedir. Som conscients que era l’edifici d’un privat i que les actuacions que es puguin fer són limitades, però pensem que es podria haver fet més”, assenyala.

ERC no havia sol·licitat que es dotés l’establiment d’una protecció especial abans que s’ensorrés. Rodríguez, però, sí que indica que la formació va preguntar en el mandat passat si la farmàcia es podia incloure en la llista de comerços emblemàtics a salvaguardar. “Ens van dir que eren altres comerços els que complien la norma de protecció i aquest no va entrar”, comenta el republicà, que també sol·licita que se salvi una part de l’acera alta perquè resti com a record o, com a mínim, quedi d’alguna forma senyalitzada.

“És un ressalt que no té valor arquitectònic però sí que en té de sentimental. Ha adquirit entitat i els veïns li tenen estima perquè és un tret distintiu”, emfatitza Rodríguez, que afegeix que no s’han incorporat immobles de Sant Andreu al catàleg patrimonial de Barcelona els últims mesos. “Les casetes del Pont continuen a l’espera d’un pla i resta encara pendent catalogar la Capella dels Segadors com a Bé Cultural d’Interès Local”, destaca. L’última comissió d’Urbanisme de l’Ajuntament va aprovar una proposició d’ERC que, entre altres idees davant del que defineix com una “contínua pèrdua de patrimoni”, planteja aturar els enderrocs d’edificis susceptibles de ser catalogats fins que s’estudiï si s’aprova preservar-los.

Més notícies
Entrada de l'Herboristeria del Rei, al Gòtic / Ramon Sales

Cursa contra rellotge per salvar de la desaparició la bicentenària Herboristeria del Rei

Notícia: Cursa contra rellotge per salvar de la desaparició la bicentenària Herboristeria del Rei
Comparteix
“Desitgem que la botiga no es mori”, diuen els responsables, que es jubilen i no poden assumir el lloguer que els demanen, mentre l’Ajuntament estudia com evitar que tanqui
Notícia: Cursa contra rellotge per salvar de la desaparició la bicentenària Herboristeria del Rei - Mobile
El Palau de la Duana, un dels edificis propietat del govern espanyol a Barcelona JORDI PLAY

El Palau de la Duana, ara en estat deplorable, tornarà a ser la seu de l’Estat a Catalunya

Notícia: El Palau de la Duana, ara en estat deplorable, tornarà a ser la seu de l’Estat a Catalunya
Comparteix
El ministeri de Política Territorial i Funció Pública té un pla d’obres per reocupar aquest edifici del segle XVIII, símbol del poder espanyol, tancat des del 2008
Notícia: El Palau de la Duana, ara en estat deplorable, tornarà a ser la seu de l’Estat a Catalunya - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Barceloní. a agost 15, 2021 | 14:54
  Barceloní. agost 15, 2021 | 14:54
  Si, ara. Quan fou mort el combregàren.
 2. Icona del comentari de: Barceloní. a agost 15, 2021 | 14:54
  Barceloní. agost 15, 2021 | 14:54
  Si, ara. Quan fou mort el combregàren.
 3. Icona del comentari de: Tete omplir la butxaca i dormir ben calent a agost 16, 2021 | 06:39
  Tete omplir la butxaca i dormir ben calent agost 16, 2021 | 06:39
  El vell Tete, sempre dormin i felicitant a la seva jefa Colau, s'ha despertat de cop. Realment aquest TETE cobra mokt per dormir i acatar tot el que li mana la Jefa Colau.
 4. Icona del comentari de: FRAN BCN a agost 16, 2021 | 18:29
  FRAN BCN agost 16, 2021 | 18:29
  Sou uns hipòcrites igual q els Comuns, només us interessa pacíficar i.carrils bici, tot el.contrari.del.què vol la ciutadania...feu feu..
 5. Icona del comentari de: Serafi Bandarra i Grataconys a novembre 22, 2021 | 09:53
  Serafi Bandarra i Grataconys novembre 22, 2021 | 09:53
  Com lo dels abres del carrer Cerda tres arbres centenaris tallats per que "algú" es podes fer una obra, tot val i després sals li omple la boca de bones paraules

Nou comentari

Comparteix