Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Musclada a la plaça Catalunya en el primer Festival d’Arquitectures
  • CA

Arriba Model, el primer Festival d’Arquitectures de Barcelona, que es programa del 5 al 15 de maig concentrat en un circuit de set quilòmetres entre Ciutat Vella i l’Eixample. L’Ajuntament ha informat que el certamen neix per ser la “primera gran cita de la Capitalitat Mundial de l’Arquitectura“, que Barcelona ostentarà el 2026. La primera edició comptarà amb instal·lacions efímeres, realitats augmentades, debats, rutes i més de cent activitats. Entre elles, una musclada a la plaça Catalunya, que es transformarà en una cuina urbana per a l’ocasió.

El festival acollirà més de 120 participants internacionals i 10 instal·lacions físiques i de realitat augmentada. El consistori l’organitza amb el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya i compta amb un pressupost d’uns 800.000 euros.

El festival reunirà un centenar de tallers i activitats organitzades per entitats independents en espais emblemàtics de la ciutat. Durant el certamen, es transformaran cinc espais simbòlics per debatre sobre els conflictes d’aquests entorns, descobrir memòries ocultes i especular amb els futurs possibles. El tret de sortida del festival el donarà un homenatge a l’arquitecte barceloní Oriol Bohigas, desaparegut recentment.

Durant el festival, la plaça Catalunya es convertirà en una cuina urbana on es presentaran i discutiran nous models sobre la relació entre el menjar i la ciutat, el seu impacte climàtic i la seva vinculació amb la justícia social. S’oferirà també una musclada que “convidarà a reflexionar sobre la capacitat dels musclos d’actuar com a filtres depuradors a les aigües mediterrànies” i l’oportunitat d’utilitzar deixalles orgàniques com a materials de construcció.

A la plataforma deixada per l’antic mercat provisional de Sant Antoni, un artefacte mòbil allotjarà una multitud d’arbres, plantes, arbustos i insectes per a recordar “la necessitat urgent de crear espais públics per a revertir els efectes de l’escalfament global”. Per altra banda, la instal·lació a l’antiga plaça Antonio López, “que encarna el llegat colonial de la ciutat”, plantejarà revertir la “piràmide de classes i elevar l’espai públic col·lectiu”. Al Passeig de Lluís Companys es farà una memòria al voltant del flux material de les arquitectes passades i futures. La Plaça Reial serà el centre dels debats.

Hi haurà cinc propostes de realitat augmentada en el circuit d’instal·lacions del festival que mostraran visions especulatives, futuristes i distòpiques de Barcelona i que els ciutadans podran contemplar in situ a través dels seus dispositius mòbils. Aquestes propostes s’ubicaran a Plaça Urquinaona, Paral·lel, estàtua de Colom, Arc de Triomf i Plaça Universitat.

Més notícies
La bibliocabina, al barri de Sant Genís dels Agudells / Eli Don / ACN
Així és l’última cabina de Barcelona convertida en biblioteca minúscula
Notícia: Així és l’última cabina de Barcelona convertida en biblioteca minúscula
Comparteix
L'antic punt telèfonic emmagatzema uns 200 llibres i compta amb wifi i punt de recàrrega per a mòbils
Sant Jordi, el reflex de la feina llibretera
Notícia: Sant Jordi, el reflex de la feina llibretera
Comparteix
La diada no és fruit de cap casualitat, sinó de gairebé 5 segles de tradició gremial al nostre país
Farmàcia enderrocada de Sant Andreu / Carlos Rodríguez
Barcelona exigirà llicència prèvia als enderrocs per blindar el patrimoni
Notícia: Barcelona exigirà llicència prèvia als enderrocs per blindar el patrimoni
Comparteix
L'Ajuntament anuncia un paquet d'accions que inclou inspeccions i revisió permanent del Catàleg arquitectònic
Solar ocupat per l'antiga fàbrica Mercedes Benz al barri del Bon Pastor JORDI PLAY
El Bon Pastor es juga el futur amb el solar de l’antiga fàbrica Mercedes-Benz
Notícia: El Bon Pastor es juga el futur amb el solar de l’antiga fàbrica Mercedes-Benz
Comparteix
Els veïns demanen un pla de mobilitat global i d’equipaments per parar el cop que auguren que suposarà la transformació urbanística, encara pendent d’aprovar

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa