Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Mor Josep Ricart, l’escultor social dels carrers de Sant Martí
  • CA

El coronavirus deixarà sense comiat a l’escultor Josep Ricart, autor de nombrosos monuments al districte de Sant Martí. Va morir dissabte 29 de març als 94 anys i la família va confirmar en un comunicat que ha estat una mort natural. La seva escultura més coneguda és el monument al Doctor Josep Trueta (1978), al la rambla del Poblenou a l’altura del carrer Pere IV. Tot i que era nascut a Taradell (Osona), vivia al Poblenou des de feina dècades i hi tenia l’estudi. “Es definia com un artista social i del poble”, recorda el consistori en una nota

També és obra seva el monument a mossèn Pere Relats, a la cruïlla de la mateixa rambla amb el carrer Doctor Trueta (obra de 1979); el conjunt escultòric de la Cooperativa d’Habitatges Montseny (Matrimoni, Cooperació, i Quatre falques, totes de 1967), al barri de la Verneda i la Pau; o el monument a la Cooperativa de Tramvies (1968) a la Rambla Prim amb carrer Bermejo, al barri del Besòs i el Maresme. A més, va esculpir la figureta que s’entrega com a guardó dels Premis Sant Martí amb què l’Ajuntament reconeix cada any a personalitats del districte. Ell mateix en va guanyar una.

Josep Ricart, escultor i personalitat del Poblenou / Ajuntament de Barcelona

Josep Ricart, escultor i personalitat del Poblenou / Ajuntament de Barcelona

En altres punts de Barcelona també hi ha obres seves, com la font a Josep Maria Folch i Torres (1985) del Raval, a la plaça del mateix nom; o l’escultura Presentació de l’Estatut de Catalunya del 1979 (1982), ara situada al Parlament de Catalunya.

A molts altres municipis de Catalunya hi ha també obra seva destacada, sobretot de temàtica sacra, com el majestuós Via Crucis de Montserrat; el Sant Fèlix Màrtir de Vilafranca que surt en processó cada Festa Major; o el Sant Crist de la catedral de la Seu d’Urgell. Al seu poble natal hi ha una vintena d’obres seves en diferents punts, a l’aire lliure. Al llarg de tres dècades ha obtingut nombrosos premis i ha exposat a nombrosos països d’Europa, Amèrica i Àsia i té obres per exemple a Hongria, Itàlia i Polònia.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa