Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Mia Couto al pregó de Sant Jordi: “Cada vida humana és un patrimoni històric i cultural”
  • CA

Mia Couto (Beira, 1955) ha protagonitzat aquesta tarda l’acte institucional al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona en el Pregó de la Lectura de Sant Jordi, organitzat per les Biblioteques de Barcelona en col·laboració amb les editorials Alfaguara i Edicions del Periscopi. En una conversa amb la periodista Anna Guitart, Couto ha repassat la seva infància a Moçambic, ha reflexionat sobre l’ofici d’escriptor i les conseqüències del pas de l’Idai al país africà, que va causar un miler de morts.

L’autor de ‘La confessió de la lleona’ ha explicat que el cicló va destruir part de la seva “infància”. “Em sentia orfe a la meva ciutat”, ha afirmat. En aquest sentit, ha constatat que la reconstrucció de la catedral de Notre-Dame va recaptar més diners en un dia que el país africà en un mes. “Estic molt content que hi hagi fons per reconstruir Notre-Dame, però cada vida humana és un patrimoni històric i cultural de la humanitat per reconstruir“, ha conclòs.

L’autor moçambiquès més traduït

Mia Couto és un dels escriptors més rellevants en llengua portuguesa i l’autor moçambiquès més traduït. Viu actualment a Maputo, ciutat prioritària de la Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Barcelona i amb la qual Biblioteques de Barcelona ha participat en projectes de cooperació directa, treballant conjuntament amb la formació de conductors de clubs de lectura a Maputo.

Couto ha explicat que la seva infància va estar marcada per la “discriminació racial”, una situació que va constatar des de l’inici que era “cruel” i “no acceptable”. “No calia que ningú vingués a conscienciar-me perquè me n’adonava jo dia a dia”, ha precisat. Per això, ja sabia que no aniria a estudiar a Maputo, sinó que s’uniria al Front d’alliberament. Va començar periodisme dos o tres anys abans del cop d’estat.

La cultura com a remei

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que ha presidit l’acte, ha reivindicat la cultura com un acte “profundament polític” en un món on hi creixen els discursos de l’’odi, les propostes racistes, homòfobes i masclistes. Per això, ha reivindicat una ciutat de la literatura i de la cultura i un compromís amb “l’amor, sense fronteres, per la humanitat i per les cultures en plural”.

Colau ha assegurat que l’Ajuntament de Barcelona se sent “especialment interpel·lat” per la crisi humanitària a Moçambic i afirma que no participarà del “silenci d’aquest terrible cicló” i s’ha compromès a ajudar el país africà, malgrat que “no és habitual” que el consistori faci programes d’ajuda humanitària.

Més notícies
Rafel Nadal i Oriol Junqueras, els autors en català més venuts per Sant Jordi
Notícia: Rafel Nadal i Oriol Junqueras, els autors en català més venuts per Sant Jordi
Comparteix
'El fill de l’italià' encapçala el rànquing de ficció i els llibres del candidat d’ERC a les eleccions del 28-A, el de no ficció
Assistents al Sant Jordi musical de l'Antiga Fàbrica Damm, avui / A.L.
Marató de concerts en el Sant Jordi musical de l’Antiga Fàbrica Damm
Notícia: Marató de concerts en el Sant Jordi musical de l’Antiga Fàbrica Damm
Comparteix
Una gentada s'aplega al recinte per celebrar d'una altra manera la diada
Un Sant Jordi amb un ‘best-seller’ a cada carpa
Notícia: Un Sant Jordi amb un ‘best-seller’ a cada carpa
Comparteix
El principal reclam polític han estat els llibres dels presos mentre que entre els més petits es consolida el feminisme
Molta gent s'ha acostat fins a la Llibreria Al·lots, a l'Eixample, per donar suport després del robatori / XFDC
La solidaritat veïnal omple la llibreria de l’Eixample on van robar el dia abans de Sant Jordi
Notícia: La solidaritat veïnal omple la llibreria de l’Eixample on van robar el dia abans de Sant Jordi
Comparteix
La Llibreria Al·lots ha obert tot i el mal tràngol i ha rebut "l'escalf" de veïns i clients de tota la ciutat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa