El llegat de Martí i Pol reviu amb un centre cultural i un mes d’activitats

L’obra i trajectòria de Miquel Martí i Pol són ara més accessibles gràcies a la nova seu de la fundació que vetlla per la seva memòria, inaugurada aquest juny a Roda de Ter amb molts plans de futur. L’Ajuntament osonenc i la Diputació de Barcelona han col·laborat en la seva posada en marxa i ja treballen en els projectes que veuran la llum els propers mesos.

A només una hora de la capital catalana, el municipi ret homenatge al seu fill il·lustre amb un espai temàtic que divulga el llegat educatiu, social i cultural del poeta. La Fundació Miquel Martí i Pol ha obert portes en un antic habitatge dels anys 30, que forma part del grup de cases on vivien els treballadors de la fàbrica de Roda. El conjunt inclou també la casa de l’escriptor, que està sent remodelada per convertir-la en museu.

Novembre martipolià

L’entitat prepara un novembre molt dens d’activitats, en commemoració de la mort del poeta l’11 de novembre de 2003. Durant diversos caps de setmana Martí i Pol serà el fil conductor d’un programa que reuneix formació, divulgació i espectacles. També promocionarà la creació artística, amb visió interdisciplinària i amb la literatura al centre, per exemple a través dels premis literaris i jornades dedicades el poeta.

Miquel Martí i Pol, en una imatge d'arxiu de la Fundació / FMMP

Miquel Martí i Pol, en una imatge d’arxiu de la Fundació / FMMP

No faltaran tampoc els actes festius de caire popular, les propostes culturals per descobrir la figura de l’autor i trobades acadèmiques, per arribar a tot tipus de públics. Les jornades es celebren de forma ininterrompuda des de 2006 i compten amb el suport de la Diputació de Barcelona.

La cultura com a gaudi i instrument

De fet la institució barcelonina fa molts anys que està compromesa amb la divulgació del llegat de Martí i Pol, fins i tot en vida d’ell. Ha impulsat la seu de la fundació com a projecte inclusiu i obert a tota la societat, com ell reclamava, i per reivindicar la cultura com una eina indispensable per al poble i el país. La seu de la fundació compta amb una sala polivalent i d’exposicions i una aula de consulta amb una col·lecció de publicacions especialitzades en el poeta. Entre elles hi ha el fons que ha cedit enguany el col·leccionista Florenci Crivillé.

Els visitants tenen a l’abast, entre altres objectes originals, manuscrits de l’autor i la correspondència amb altres literats de referència com Salvador Espriu, Antoni Pous, Johannes Hösle, Manuel de Pedrolo o Joan Oliver. Les ulleres que feia servir, la seva agenda de contactes, la taula i la cadira on va escriure les primeres obres i diverses màquines d’escriure també formen part de l’exposició permanent.

Nou comentari