Pol Guasch, a l’acte de Sant Jordi: “M’han convidat per compensar vuit anys seguits de pregó en castellà”

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha fet una crida aquest divendres a gaudir d’una festa de Sant Jordi “més carregada d’esperança i alegria que mai” després que el 23 d’abril passat fos “traumàtic” amb carrers deserts. En un acte al Palau de la Virreina amb gremis i organitzacions del sector del llibre, ha admès que continua sent una diada “atípica” però “emocionant”. Colau ha defensat que la cultura no només és “segura” sinó també una eina “imprescindible”.

L’escriptor i poeta Pol Guasch, guanyador del VI Premi Llibres Anagrama per la seva novel·la de debut Napalm al cor, ha fet un discurs crític i ha assenyalat que “política institucional i literatura són antònims”. L’autor considera que a la literatura “no hi ha pactes ni concessions, no es negocia amb el racisme, no es mercadeja amb la persecució de les llengües”, ha reblat. Guasch també ha assegurat que l’han convidat “per compensar vuit anys seguits de pregó en castellà” per escenificar una convivència “inexistent”. A més, ha afirmat que l’han convidat a parlar perquè és jove i encarna “alguna cosa semblant a la diversitat”.

Foto de família a l’acte institucional de Sant Jordi / Europa Press

Segons ell, en una època de “banalitat política” la literatura és una tasca “humil” de cures i acompanyament. Finalment, el poeta ha afirmat que la seva tasca és “no deixar anar del tot” les paraules que la classe política i econòmica “expropien”. “Encara ha d’arribar el text que faci amb el món el que hem estat capaços de fer entre altres llocs a Urquinaona”, ha assegurat Guasch.

“La cultura serà necessària”

Els llibres, la cultura, els necessitem per fer front a les emergències com la pandèmia o el creixement dels discursos d’odi a casa nostra, però sobretot la necessitem per imaginar més que mai, recuperar el nostre ésser creatiu”, ha conclòs Colau en la seva intervenció. Tot i venir d’un any “duríssim”, l’alcaldessa ha destacat en positiu que durant el confinament es va llegir més que mai i els veïns i el comerç local es van organitzar per cuidar les llibreries de barri. També ha celebrat que en els darrers mesos han obert noves llibreries a la ciutat i ha tingut un agraïment al sector del llibre, els escriptors i el món de l’edició.

Per tot plegat, ha fet una crida a “l’esperança” i l’optimisme “responsable”, ha dit. “La cultura serà necessària”, ha expressat. Per últim, l’alcaldessa ha tingut un record pel president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, de qui ha dit és una “barbaritat” que estigui empresonat, així com als altres presos. “Això ha d’acabar”, ha sentenciat. Al seu torn, la pregonera de Sant Jordi 2021, Irene Vallejo, també ha cridat a gaudir de la festivitat: “Campen molts dracs però encara més els llibres errants”, ha afirmat.

Comentaris

  Ramon Oliver Solé Abril 23, 2021 | 14:50
  Recolzament absolut a Pol Guasch, que entre d'altres paraules ben encertades, ha dit quelcom sobre el menyspreu absolut al català que de ben segur no ha d'haver agradat massa a una alcaldessa que obre canals youtube exclusivament en castellà... i que si algú té la gosadia de recrimanr-li ( a ella, la diva divina de l'activisme justicier a la qual ningú pot retreure-li res de res de res!) respon dient que ja n'està ben tipa, de tanta fiscalització per la llengua... MOLTES GRÀCIES POL!!!!
  153
  9
  Respon
  Ernest Abril 23, 2021 | 22:14
  Es alló que diuen " en español nos entendemos todos " . Qui no estima la seva llengua no mereix ser alcale/esa de la capital de Catalunya.
  Odio la Colau Abril 24, 2021 | 01:15
  Diuen que es delicte odiar, don be, amb declaro un delinquent, perquè odio la colau i tots els que son com ella, falsos com judes, l'odio tant, que obriria una ampolla de cava se tingues una desgracia..
  Gavà Abril 24, 2021 | 02:13
  La truja de la Colau considera que parlar en català és cosa de "burxessos converxents" i que a Madrid tots són progres i “guais” i per això en fa venir els dissenyadors i els pregoners
  Ricard Abril 24, 2021 | 13:15
  Si l'administració pública i la literatura són antònims millor no anar als actes que l'administració pública organitza, i concentrar-se a fer bona literatura que a més es vengui.
  En Perpinyà también han " compensado" Abril 24, 2021 | 15:40
  Estaban hasta los coj..... de un Alcalde pancatalanista y lo han " compensado ".
  144
  1
  Respon
  Català Abril 24, 2021 | 16:31
  A Ernest: cert, no mereix ser alcaldesa del Cap i Casal; només mereix menyspreu i animadversió. Però .... els barcelonins l'han escollit.
   SR. MEU Abril 24, 2021 | 17:02
   I Valls! Sense el seu concurs avui no seria l'alcadessa.

Nou comentari