Les sales de concerts critiquen un “greuge comparatiu” després de vuit mesos tancades

Les mesures tindran un impacte "pràcticament nul" tot i que obliguen a la cancel·lació de cites com el Sala Barcelona

Les sales de concert catalanes han criticat que les noves restriccions aprovades pel Govern en la lluita contra la pandèmia generen un “greuge comparatiu”. “Per una banda estem igual que estàvem, i l’impacte és pràcticament nul perquè les sales ja estaven tancades, però ens sap greu pel teatre i el cinema, que com a mínim teníem una mínima activitat que estàvem demanant per nosaltres”, segons ha lamentat en declaracions a l’ACN la gerent de l’Associació de Sales de Concerts de Catalunya (ASACC), Carme Zapata. Tanmateix, una de les conseqüències serà la cancel·lació dels concerts del Sala Barcelona a Montjuïc, una iniciativa prevista per a la reactivació de les sales i els seus col·lectius.

Zapata ha lamentat que el que no s’entén és que “les sales porten gairebé vuit mesos tancades i això és un greuge comparatiu”. Per ella, això vol dir que hi ha una cultura de primera i una de segona, una en majúscules i una en minúscules, el que implica que se’ls “menysté absolutament”. La gerent ha assegurat que el seu sector s’emmiralla en el teatre, una cosa que no haurien de fer perquè si són cultura, són cultura “tots”.

A més a més, ha considerat que les activitats que són segures no tenen perquè no mantenir-se, i ha defensat que si la cultura és essencial “hauria de predominar per sobre de les altres coses”. “També crec que la cultura cura i crec que estem en una situació lamentable, i el que no s’entén és que puguem treballar i no puguem gaudir de l’aliment de l’ànima“, ha afegit. Per contra, ha lamentat que després el transport públic va ple, i aquesta decisió “és un greuge comparatiu indescriptible” en aquest sentit.

Zapata ha dit que no s’entén que el cicle Sala Barcelona, a l’aire lliure i amb metres de distància, s’hagi de cancel·lar d’un dia per l’altre, i ha criticat la “improvisació” de la mesura. El cicle tenia programats aquest cap de setmana els concerts de Pony Bravo i Pablo Undestruktion amb les entrades gairebé exhaurides per part d’espectadors que venien de fora: “És un drama tot plegat”, ha afirmat Zapata, que considera que després del “sotrac” caldrà seure i veure si es poden reubicar en noves dates en lloc de cancel·lar, sabent que “cada setmana és una sorpresa”.

“Ho estem fent bastant malament”

La gerent ha criticat que tot siguin restriccions i no hi hagi “cap pla” per a l’assistència sanitària. “Si seguim aturant tota l’activitat, i sobretot l’activitat segura com és la cultura, i no estem destinant recursos allà on cal, que és la sanitat, diria que el que estem, ho estem fent bastant malament”, ha sostingut. Zapata s’ha preguntat què és el que s’aconseguirà tancant de nou la cultura sense incrementar els recursos per a la sanitat.

Nou comentari