Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La llibreria Finestres aixeca la persiana a l’Eixample
  • CA

La llibreria Finestres del carrer Diputació de Barcelona aixeca aquest dijous la persiana amb l’objectiu de “fugir” de les activitats literàries “habituals i ortodoxes”. Així ho ha explicat l’escriptor Kiko Amat, un dels responsables de la programació de l’espai. La llibreria obrirà amb un fons de 42.000 llibres i 35.000 referències. L’espai apostarà pel format d’assaig i la diversitat d’idiomes, segons ha avançat la seva directora, Àurea Perelló. En aquest sentit, a banda del català i el castellà, també hi haurà títols en anglès, francès, italià, alemany, portuguès, basc i gallec.

El projecte, impulsat per Sergi Ferrer-Salat, també compta amb la llibretera Mireya Valencia, la scout literària Camila Enrich i l’escriptora Marina Espasa.Àurea Perelló ha explicat que Finestres “aposta pel fons i no pas per la novetat”. Així, l’espai inclourà un fons de llibreria humanística “extens”, amb títols clàssics, contemporanis i universals, d’una “gran varietat” de gèneres, estils i temes. En aquest sentit, la directora ha assegurat que, amb la pandèmia, on més dificultats han tingut ha estat a l’hora de portar fins a Barcelona títols internacionals, sobretot anglesos, a causa de les restriccions del Brexit.

Els llibres, la millor vacuna

“Els llibres són la millor vacuna”, ha dit l’impulsor del projecte. Els responsables han detallat que Finestres serà “un espai de recolliment i silenci”, que vol promoure el retorn “a la lectura en silenci”. De fet, Àurea Perelló ha avançat que a l’establiment no hi ha cobertura, de manera que no es podrà parlar per telèfon. L’espai compta una cafeteria exterior on els usuaris podran anar a llegir. Malgrat que l’establiment es divideix en dos locals, un davant de l’altre, aquest dijous se n’obre un, el més gran (ubicat al número 249) i l’altre aixecarà la persiana a la tardor.

Pel que fa a les activitats, Finestres acollirà cicles, clubs de lectura i vermuts. El tret de sortida serà al maig amb el cicle ‘Reaccionaris: un pensament de futur?’, conduït pel periodista Antonio Baños. El seguirà ‘Vida viscuda, conceptes, deixalla i feminisme situat’, a càrrec de l’artista i professora Mireia Sallarès, i ‘Filòsof de guàrdia’, dels doctors en filosofia Manolo Martínez i Carlota Serrahima. Els clubs de lectura s’iniciaran al setembre. Totes les activitats es poden consultar a la pàgina web de la llibreria.

Un dels trets singulars de Finestres serà la programació de “vermuts versats”, ha explicat l’escriptor Kiko Amat. Seran els dissabtes a matí i combinaran la lectura amb altres disciplines com la música o la poesia. El primer que hi ha programat és ‘Making Flu$’, del col·lectiu ‘El Bloque’. Amb tot, Kiko Amat ha assegurat que volen oferir una programació d’activitats “que rivalitzi amb altres institucions de la ciutat”. “Si un autor fa deu anys que no publica però ens agrada, el portarem igualment”, ha afegit Amat. Sobre el nom de la llibreria, Sergi Ferrer-Salat ha explicat que prové de l’aforisme “un llibre és una finestra en la qual un s’evadeix”, de l’escriptor Julien Green. “Un llibre per nosaltres és una infinitat de coses, són finestres cap a l’evasió i el descobriment, sobretot cap a la presa de consciència”, ha dit l’impulsor del projecte.

‘Tsunami’ i ‘Las malas’, obres guardonades

La llibreria també aposta per la convocatòria de beques per assaig i premis literaris a llibres ja publicats. Durant la presentació de l’espai, els responsables han aprofitat per donar a conèixer els guanyadors de la primera edició. En narrativa en català, el jurat format per Marina Espasa, Anna Guitart, Maya Faye Lethem, Pere Antoni Pons i Manel Ollé ha distingit ‘Tsunami’ (Angle), d’Albert Pijuan, del que han destacat “l’equilibri” i “ambició de la trama”. En aquesta categoria els finalistes han estat ‘Entre l’infern i la glòria’ (Edicions de 1984), d’Àlvar Valls i ‘País barroc’ (L’avenç), de Raül Garrigasait.

En narrativa en castellà, s’ha escollit com a guanyadora l’obra ‘Las malas’ (Tusquets), de Camila Sosa. El jurat format per Jordi Costa, Mathias Enard, Camila Enrich, Mariana Enríquez i Carlos Zanón ha distingit la “combinació fresca” de la novel·la, “que ha crescut al marge del focus mediàtic”. Els guanyadors s’enduran 25.000 euros cadascun. Pel que fa a les beques, els premiats s’anunciaran més endavant.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa