La cultura popular denuncia que se sent “oblidada i marginada”

Protesta a plaça Sant Jaume i més de cent entitats en un manifest impulsat des de Barcelona

Més d’un centenar d’entitats de cultura popular de Catalunya que representen unes 800 agrupacions han signat un manifest en el que denuncien que se senten “oblidades i marginades” per les administracions i reclamen un “tracte igual” que la resta de sectors culturals. Les entitats i plataformes s’han concentrat aquest dissabte a la plaça Sant Jaume de Barcelona i han lamentat la “descoordinació” entre els departaments de Cultura, Salut i Interior, que ha estat “perjudicial per a la cultura popular i les festes major”.

També han demanat que totes les mesures siguin aplicables a tot el sector cultural “amb criteris unificats, clars i realistes en cada moment”, i comptant amb l’opinió dels sectors associatius i culturals. L’acció l’han impulsat 45 entitats promotores, que representen unes 200 entitats de base de Barcelona ciutat, com castellers, sardanistes, diables, festes majors de barri o bestiari festiu.

Segons han remarcat les entitats, que han promogut el manifest #LaCulturaPopularÉsNecessària, la Generalitat s’ha oblidat d’ells, excloent les activitats culturals i festives de les revisions de restriccions del Procicat. En aquest sentit, apunten que “la cultura popular és una expressió cultural més del país i, per tant, requereix ser tractada com la resta”. A més, avisen que hi ha “urgència” en la represa de les activitats i que el sector té eines per fer-ho amb seguretat.

Protesta de la cultura popular a plaça Sant Jaume per les restriccions / CAB

El sector apunta que cal una desescalada “progressiva, però alhora racional” que afecti tant els assajos com la pràctica i l’activitat. Així mateix, la cultura popular demana que es considerin els seus espais d’activitat “des de la diversitat”, tenint en compte que en alguns casos hi ha espais oberts perimetrats, en d’altres itineràncies controlades o espais tancats amb control d’accés.

La cultura popular recorda també que una de les seves principals característiques és el “caràcter associatiu, ciutadà, cooperatiu, obert i voluntari”, que fa que en temps difícils com l’actual i amb un distanciament social prolongat sigui més dèbils. “Mentre totes i cadascuna de les entitats anem perdent massa crítica en cada activitat o celebració que no podem realitzar, fa mesos que ens sentim oblidades i, fins i tot, marginades per l’administració del país”, lamenten en el manifest.

Més informació

Nou comentari