La barcelonina que es va fer amiga de Vivien Leight i que ara subhasta els objectes de l’actriu

Setdart subhastarà objectes personals de l'actriu que la família va confiar a la seva admiradora i amiga catalana

Setdart subhastarà a finals de maig una col·lecció d’objectes personals de Vivien Leight, la popular actriu anglesa que va encarnar Scarlett O’Hara a la pel·lícula Allò que el vent s’endugué. El conjunt és de la barcelonina Elvira Clara Bonet, una enamorada d’aquell film que va mantenir una relació de correspondència amb l’actriu durant deu anys i va arribar a visitar-la dues vegades. Fruit d’aquella amistat, després de la seva mort la família de l’actriu li va entregar a Bonet una important quantitat d’objectes personals. Ara es veu abocada a subhastar-los per motius personals, cosa que viu com “una gran tragèdia”. Però el que més li reca és no haver-se fotografiat al costat de la seva amiga, per conservar almenys això.

Elvira Clara Bonet tenia 15 anys quan va veure a Barcelona Allò que el vent s’endugué i es va enamorar de la pel·lícula. Bonet va aconseguir conèixer la protagonista del film a partir d’enviar-li cartes. Es van escriure durant més d’una dècada, i en total van intercanviar unes 45 missives entre 1957 i el 1967, any de la mort de Leight, detallava la catalana aquest divendres des de Setdart.

Arran d’aquesta relació epistolar, també van mantenir dues trobades personals a la seva residència de Londres. Avui Bonet encara recorda la seva primera trobada, per l’amabilitat de l’actriu. “Va ser molt atenta, i molt curosa amb tot, la manera de parlar”. Bonet és conscient del privilegi que va tenir de mantenir una relació així amb una actriu tan popular i admirada. Humil, comenta que “segurament li devia caure bé”, i creu que la seva joventut (aleshores tenia 24 anys, “i anava molt ben vestida”) hi va ajudar.

Després de la mort de l’actriu, la darrera parella sentimental de Leight fins i tot va convidar a Clara Elvira Bonet al funeral, juntament a amics íntims com Michael Redgrave i Alec Guinness. Nomenada membre honorari del Vivien Leigh Circle, anys després va pronunciar un discurs en un memorial de l’actriu a St Paul’s Church, Covent Garden. Bonet va recordar allà les últimes paraules de l’actriu, que havia conegut a través de la seva assistent: “God bless you” (que déu us beneeixi), rememorava aquest dijous des de la casa de subhastes.

El llegat de Vivien Leight

Els familiars de l’actriu, després de la seva mort, van obsequiar-la amb objectes personals de Leight, una bona mostra de l’estima que l’actriu va agafar a Bonet. Entre aquests, els més preuats per la catalana són el darrer diari personal de Leight i un portacigarrets d’or i plata que l’actriu portava sempre a sobre.

“Per mi és una gran tragèdia, però per motius personals m’he de desfer d’ells”, assumeix. Bonet recorda que ella “no volia res” quan la família li va oferir, però ho va acceptar de bon grat. No obstant això, avui li sap greu no haver-se fotografiat amb la seva amiga per, almenys, conservar aquesta imatge ara que s’ha de despendre d’aquest patrimoni. “És el que em sap més greu del món”, diu. Si més no, la barcelonina conserva, això sí, les fulles d’unes plantes del jardí de Lieght on, segons un familiar de l’actriu, van anar a parar les cendres després de ser incinerada.

La vitrina amb alguns records de l'actiu / Pau Cortina (ACN)
La vitrina amb alguns records de l’actiu / Pau Cortina (ACN)

Efectivament, el proper 26 de maig Setdart subhastarà tot el conjunt a la seva web. Una col·lecció molt singular on hi ha records íntims com el portacigarrets, una sanguina italiana sobre paper del segle XVIII i objectes d’attrezzo com un para-sol del rodatge d’ Allò que el vent s’endugué o unes ulleres que Vivien Leigh va fer servir al film El barco de los locos, de l’any 1965. També destaquen una sèrie de fotografies inèdites amb Laurence Olivier, en les quals apareixen nadant despullats.

Nou comentari