Gairebé 8 milions d’euros per sostenir el Liceu durant la pandèmia

El teatre resisteix gràcies a aportacions extraordinàries públiques i privades en una temporada amb la meitat de públic

El Gran Teatre del Liceu tanca la temporada 2020/21 amb equilibri pressupostari gràcies a les aportacions extraordinàries, tant públiques com privades. Així ho ha explicat aquest dijous el mateix teatre, que xifra en 6,4 milions d’euros les aportacions de mecenes privats i en 1,5 milions d’euros les ajudes per part de l’administració pública.

Malgrat tot, el Liceu celebra haver pogut mantenir les portes obertes en una temporada “excepcional” marcada per la pandèmia, que ha comptat amb artistes internacionals com la soprano Sondra Radvanovsky, el músic i director Gustavo Dudamel o Nadine Sierra, entre altres. Amb tot, el teatre assegura que ha pogut mantenir gairebé un 80% de les funcions que tenia programades. El teatre ha tingut uns ingressos de 38,9 milions d’euros, xifra que suposa 5,5 milions d’euros per sota de la previsió. Segons ha explicat el Liceu, el pressupost inicial estimava un aforament del 50% fins al novembre i, després un increment progressiu fins a arribar al juny amb l’ocupació plena de la sala.

Pel que fa a espectadors, a causa de les restriccions d’aforament el teatre ha tancat la temporada amb la meitat de l’ocupació que tenia en un any habitual. Fins a 124.000 espectadors han passat pel Gran Teatre del Liceu, el que suposa un 91% de les entrades posades a la venda. La mitjana d’edat del públic ha estat de 53 anys.

Més espectadors barcelonins

Així mateix, l’absència de turistes ha fet créixer el pes del públic de Barcelona. Mentre que en temporades anteriors no arribava al 50%, enguany la xifra ha pujat fins al 60%. El teatre ho atribueix, també, als confinaments perimetrals. De fet, el percentatge de turistes ha baixat respecte a la temporada anterior. Mentre que la temporada anterior els espectadors estrangers van representar un 11%, enguany han estat un 5%. Fa quatre temporades un de cada cinc espectadors era turista.

La temporada 2021-22 iniciarà el 22 de setembre amb l’òpera Ariadne auf Naxos, de Strauss. El Liceu avança que ja ha fet més de 2.300 nous abonaments pel pròxim any, on celebrarà els 175 anys d’història del teatre. En el marc de l’efemèride el teatre també llançarà una plataforma audiovisual on emetrà en directe alguns dels títols amb l’objectiu de fer més accessible l’òpera i tota la programació.

Més informació

Nou comentari