Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El futbol barceloní canvia les botes per la consola
  • CA

Fa molts dies que als camps de futbol de Barcelona hi regna el silenci. Des de fa dos mesos no s’hi celebren gols, no s’hi canten himnes i no s’hi maleeixen àrbitres. El confinament ha fet que la pilota deixi de rodar. Però hi ha jugadors de tres equips barcelonins que encara defensen els colors, tot i que ells han canviat les botes per la consola. Són els membres de la secció de Fifa de la Unió Esportiva Sant Andreu, el Club Esportiu Europa i el Club de Futbol Montañesa

Competeixen en un dels videojocs de futbol més coneguts, compartint el tron amb el Pro Evolution Soccer, en la modalitat Clubes Pro. A diferència dels enfrontaments un contra un en què cada jugador controla tot l’equip, en aquest cas cada membre del conjunt controla un sol jugador. Així doncs, els partits són d’11 jugadors de PlayStation contra 11 més, cosa que assimila el futbol que tothom coneix al virtual.

Les rivalitats històriques també es traslladen a la consola. Ho constata Gerard Stojakovic7 Álvarez, funcionari durant el dia i mànager de la secció d’e-sports de la UE Sant Andreu a les tardes i les nits. “Hem notat molta empenta durant la pandèmia”, diu Álvarez, de 31 anys i que juga de porter a l’equip sota el nom d’Stojakovic7. A la Copa Seguimos Conectados promoguda per Movistar, en què van participar diversos equips de primer nivell de Fifa, el Sant Andreu va eliminar el millor equip espanyol, el Chiringuito e-sports –fundat pel programa de televisió que porta el mateix nom–. “Aquell dia hi havia seguidors del Sant Andreu al xat de l’streaming. Allò semblava el Narcís Sala”, recorda, orgullós, Álvarez. 

El Sant Andreu participa en quatre competicions de Fifa: la lliga Virtual Football Organization (VFO), la Clubs Pro Virtual League (CPVL), l’ION Clubes Pro i la lliga Footters. En totes elles menys a l’ION Clubes Pro coincideix amb el seu rival històric: l’Europa. El club gracienc està comandat per Àlex Beltran, Beltry, periodista i historiador de formació i professor d’anglès d’ensenyament secundari. 

Beltran, de 26 anys i de Premià de Mar, va crear la secció de Fifa del Sant Andreu després d’una visita a la Bcn Games Week. Allà va veure les possibilitats de competició en la modalitat de Clubes Pro del Fifa i es va decidir a enviar un correu electrònic al club. Allò va suposar l’inici de la secció d’esports electrònics al club, tot i que Beltry va acabar marxant-ne. Després de passar pel Llagostera, on va desenvolupar la secció d’e-sports, va fitxar per l’Europa. “La pandèmia ha suposat una empenta. És el moment que la comunitat estava esperant”, celebra.

“El premi és portar la samarreta”

Les paraules d’Álvarez i Beltran es diferencien poc de les que es poden sentir a les rodes de premsa dels entrenadors de Primera Divisió. “El premi és portar la samarreta”, comenta, cofoi, Álvarez. “No era de l’Europa, però me n’he fet”, declara Beltran. Un dels últims partits de l’Europa va ser dimarts contra el Rayo Majadahonda.

Un altre dels equips barcelonins amb representació en el món online és el Club de Futbol Montañesa, de Nou Barris. Pedro Pedriko23sg Sánchez, treballador de seguretat i del transport de mercaderies, va ser capità de la secció d’e-sports l’any passat i aquest any ha assumit el rol de mànager. El seu paper, com el de tots els mànagers, és planificar entrenaments, decidir qui jugarà els partits i elaborar els informes de cada partit per entregar als organitzadors de les competicions. “Estem tenint més visibilitat, sobretot gràcies a la copa que va idear Movistar”, remarca Sánchez, de 27 anys. 

El mànager de la Montañesa al Fifa gestiona una plantilla formada per 17 jugadors, alguns d’ells de ciutats com Málaga i Saragossa. Pedriko23sg juga de mitja punta a l’equip de Fifa, però sempre ha jugat d’extrem en equips de futbol real com el Club Esportiu Pujadas. Explica, això sí, que no se’n surt jugant d’extrem a la consola. 

Sánchez va arribar a la secció d’e-sports de la Montañesa a través de Twitter. “Allà és on es mou tot”, remarca. El seu recorregut al Fifa va començar amb uns amics, amb qui va crear un equip per passar l’estona. Més endavant, quan va veure que s’hi podia competir, va decidir fer un pas endavant i amb alguns amics va buscar un equip fins que va trobar la Montañesa. És el mànager de l’equip des de finals d’abril, quan comença la segona part de la temporada de competicions al Fifa. “És com ser un entrenador real. Ho fas amb a la consola, però és el mateix”, descriu.

Per a Gerard Álvarez, responsable de l’equip de Clubes Pro del Sant Andreu, la seva tasca va més enllà de fer alineacions o fer informes. També inclou la “gestió anímica” del conjunt. “Jugues sense moure’t de la cadira però les dinàmiques i sensacions són semblants [al futbol real]“, defensa. Si un dels jugadors té un mal dia, afegeix, tots ho noten. En el seu cas la plantilla és de 19 jugadors, davant dels 16 que té l’Europa. 

Jugadors del Sant Andreu al Fifa / @eSportsUESA

Jugadors del Sant Andreu al Fifa / @eSportsUESA

Àlex Beltran, entrenador de l’Europa al Fifa, només fitxa jugadors majors d’edat. “M’he trobat amb menors que no podien jugar perquè estaven castigats”, justifica. Beltran exposa la rutina setmanal de l’equip, que coincideix amb les de la Montañesa i el Sant Andreu: de dilluns a dimecres tenen partits de competició, i de dijous a diumenge entrenen. Tot ho fan sempre entre les 22 i les 0 hores. Cada setmana juguen entre 12 i 15 partits dels diversos tornejos en què participen. 

Cap dels tres mànagers amb què ha parlat el TOT Barcelona cobra per la tasca que porta a terme. Tot i així, Sánchez afirma que la Montañesa dona suport al seu projecte, de la mateixa manera que els altres entrenadors se senten acompanyats per l’Europa i el Sant Andreu. “L’Europa és l’únic equip català que fa cròniques de cada partit de Fifa”, es vanta Àlex Beltran, que escriu ell mateix els articles sobre cada partit, que després el club penja a la web. A més, els jugadors de l’equip de Fifa obtenen carnets de soci i samarretes de l’equip. 

Jugadors de l'Europa al Fifa / Fifa 20

Jugadors de l’Europa al Fifa / Fifa 20

Beltran, però, és crític amb el suport que, diu, no va rebre al Sant Andreu. Gerard Álvarez, l’actual mànager del Sant Andreu, posa de relleu, en canvi, que el club els ha donat “visibilitat”, com ara presentar la plantilla de Fifa en un descans del primer equip del club. 

El confinament reforça l’aposta pels e-sports

El Sant Andreu i l’Europa participen en una de les competicions que s’han engegat durant la quarantena, aprofitant que tothom està a casa. Es tracta de la lliga Footters, que neix de la plataforma que porta el mateix nom i que va néixer per retransmetre partits de categories inferiors per internet. El director d’operacions de Footters, Carlos Delgado, reconeix que, amb l’arribada del coronavirus i la restricció de mobilitat, l’aposta de la plataforma pels e-sports “es va avançar”. 

La idea de Footters, que durant el confinament ha creat una lliga amb dos grups d’equips, era començar l’aventura dels esports electrònics al setembre o a l’octubre. Però la falta de partits de Segona i Tercera Divisió per retransmetre a causa de l’aturada del futbol ha fet que comencessin amb els e-sports abans del que estava previst. Footters va néixer fa tres anys i ara ha vist com la decisió d’organitzar i oferir partits de Fifa ha fet que milers de persones visitin la plataforma. “Estem notant augments continuats d’audiència”, ressalta.

Delgado augura que “en dos o tres anys” Clubes Pro es professionalitzarà, i per això creu que han encertat en l’aposta. Si la modalitat acaba triomfant entre el gran públic, equips com la Montañesa, l’Europa i el Sant Andreu faran un salt endavant pel que fa a visibilitat. Abans, però, s’han de salvar obstacles com l’agressivitat i els insults característics dels videojocs. “Si algú del meu equip critica algú altre per Twitter, el faig fora”, avisa, taxatiu, Àlex Beltran. 

Malgrat la falta de recursos de què disposen els tres equips barcelonins amb representació al món online i a l’offline, la pandèmia està servint perquè els seus seguidors vegin que el seu club no s’atura i que, si bé la pilota ha deixat de rodar temporalment, les PlayStation treuen fum aquests dies. ​

Més notícies
Més esbarjo que esport en les primeres hores de platges obertes a Barcelona
Notícia: Més esbarjo que esport en les primeres hores de platges obertes a Barcelona
Comparteix
No hi ha hagut aglomeracions però sí que ha quedat clar que molta gent no sabia exactament quins eren els usos permesos | La Guàrdia Urbana ha anat fent marxar la gent que hi estava asseguda
Ser o no ser esport, el dilema sobre els videojocs
Notícia: Ser o no ser esport, el dilema sobre els videojocs
Comparteix
Els e-sports atrauen milers de seguidors, però n'hi ha qui s'oposa a considerar-los esport
Paper de vàter i bon humor: el repte viral d’un club de futbol de Nou Barris per al confinament
Notícia: Paper de vàter i bon humor: el repte viral d’un club de futbol de Nou Barris per al confinament
Comparteix
Jugadors, tècnics i afició del C.E. Canyelles llueixen habilitats amb un rotllo per fer més amena la tornada a la gespa
Una retallada de Colau deixa quatre camps de futbol sense empresa que els vulgui gestionar
Notícia: Una retallada de Colau deixa quatre camps de futbol sense empresa que els vulgui gestionar
Comparteix
El concurs dels espais esportius ha quedat desert després que una auditoria externa considerés la licitació anterior, en el mandat de Trias, "sobredotada"

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa