Mitja dotzena de cims emblemàtics ofereixen als barcelonins l’oportunitat de fer senderisme ben a prop de casa. Muntanyes assequibles però prou altes perquè culminar l’ascens ompli de satisfacció als excursionistes quan assoleixen la meta. Són, a més, indrets molt estimats al territori i protagonistes de llegendes i moments històrics.

El portal www.barcelonaesmoltmes.cat de la Diputació de Barcelona ofereix informació i propostes d’activitats en aquests espais naturals de la demarcació. Hem seleccionat 4 escapades a cims mítics, situats a quatre passes de la capital catalana, que faran les delícies dels barcelonins més muntanyencs.

El Pedraforca

El cim més alt de les comarques de Barcelona, amb 2.506,4 metres, és el carismàtic Pedraforca. La seva peculiar forma, amb els dos pollegons i l’enforcadura, és inconfusible i marca el paisatge alçant-se majestuós al nord del Berguedà. El fet de no formar part de cap serralada li confereix un encant especial. Hi ha diversos camins per pujar-hi, però cal tenir en compte que es necessita una certa preparació física.

Sant Jeroni

La culminació de la muntanya de Montserrat és el cim de Sant Jeroni, de 1.236 metres. A més del simbolisme que impregna tota la serra, aquesta atalaia és el punt de confluència de tres comarques barcelonines: l’Anoia, el Bages i el Baix Llobregat. El vertiginós funicular aeri que s’enfilava per la paret del serrat del Moro era fa uns quants anys la forma fàcil de pujar-hi, però avui l’excursió es gaudeix a peu: des de l’esplanada del monestir mateix es pot iniciar el recorregut, que inclou centenars de graons i algun fort pendent.

Pic de Sant Jeroni, el cim de Montserrat / Diputació de Barcelona

Pic de Sant Jeroni, el cim de Montserrat / Diputació de Barcelona

La Mola

Al Vallès ho tenen claríssim: com la Mola no hi ha res. La muntanya més alta del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, amb 1.102 metres, és també el lloc on es troba el monestir romànic de Sant Llorenç. El camí és molt agradable i permet observar cingles singulars i formacions geològiques espectaculars, com el monòlit del Cavall Bernat. És assequible per al públic general, amb baixa dificultat d’ascens, i a més es pot arribar fins als 800 metres d’alçada en vehicle motoritzat. Al mateix parc hi ha també el cim del Montcau, no gaire més baix (1.056 metres), que també val molt la pena d’explorar.

El monestir de Sant Llorenç corona la Mola / Diputació de Barcelona

El monestir de Sant Llorenç corona la Mola / Diputació de Barcelona

Els 4 del Montseny

El parc natural més visitat de la demarcació té 4 cims mítics, cada un amb els seus fans incondicionals. El Turó de l’Home (1.712 metres) pot presumir de ser el més alt. Tot i així el Matagalls (1.698 metres) és el preferit de part dels visitants, mentre que d’altres s’inclinen més per les Agudes (1706 metres). El Turó de Tagamanent sedueix pel seu castell, que el coronava ja l’any 945, on avui hi ha l’església de Santa Maria, d’origen romànic. Les seves restes encara es poden veure i fan oblidar que, de fet, és força més baix que els cims veïns amb 1.056 metres. Tots quatre són un plaer per als caminadors del Montseny, que la UNESCO ha declarat Reserva de la Biosfera.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Miquel Fuster a abril 30, 2023 | 18:27
    Miquel Fuster abril 30, 2023 | 18:27
    El pic més alt de la provincia de Barcelona, no és el Pedraforca, sinó que és el Costa Cabirolera amb 2604 metres.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa