Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Escapades modernistes a quatre passes de Barcelona
  • CA

El modernisme barceloní va molt més enllà de les fronteres de la capital catalana. Poblacions com Canet de Mar, Sitges, Esplugues de Llobregat o Sant Joan Despí acullen joies arquitectòniques de primer nivell. El portal www.barcelonaesmoltmes.cat de la Diputació de Barcelona ofereix rutes i propostes per descobrir el patrimoni modernista i planificar visites adaptades a l’edat i necessitats de cada viatger.

Cases d’estiueig, esglésies, hospitals, jardins, fàbriques i cellers: el modernisme català es va saber adaptar a tot tipus de construccions. De fet, ja neix com una reinterpretació de l’art nouveau europeu, que els artistes d’aquest costat dels Pirineus van fer seu amb un estil original i reconegut avui arreu del món. Si al París de principis del segle XX era una moda que evocava la modernitat urbana, a Catalunya va connectar amb les arrels locals per fusionar progrés i orígens, tradició i avantguarda.

Així, el modernisme s’inspira en la natura i fa bandera dels motius florals, els materials orgànics i dels dissenys ondulats i recupera solucions arquitectòniques antigues com la volta catalana i els vitralls de colors. Aquest substrat s’enriqueix amb tècniques agosarades i innovadores, com la decoració amb maó vist, la ceràmica vidrada, el ferro forjat o els esgrafiats. La icona definitiva d’aquesta síntesi és el trencadís, un tipus de mosaic ceràmic ideat per Antoni Gaudí que s’adapta a les seves obres i les dota d’una estètica singular.

Torre de la Creu, de Josep Maria Jujol, a Sant Joan Despí / Diputació de Barcelona

Torre de la Creu, de Josep Maria Jujol, a Sant Joan Despí / Diputació de Barcelona

El Cau Ferrat, la Casa Domènech, la Torre de la Creu o La Rajoleta són 4 grans exemples d’aquest patrimoni modernista que es pot visitar ben a prop de Barcelona. I arribar-hi en transport públic! Escapades assequibles i aptes per a tots els públics que sedueixen amb façanes acolorides, mobiliari original, quadres i escultures sensuals i la riquesa de detalls de les arts aplicades.

Casa Domènech (Canet de Mar)

La darrera obra de l’arquitecte barceloní Lluís Domènech i Montaner és una vila d’estiueig per a la seva família. La va projectar entre 1918 i 1919 i és un dels quatre edificis que ha llegat a aquesta població del Maresme. La visita permet recórrer les diferents estances de la casa, que integra amb harmonia detalls artístics fets de ceràmica, fusteria i vitrall.

Museu del Cau Ferrat (Sitges)

L’intel·lectual i artista Santiago Rusiñol va fundar aquesta casa-taller l’any 1893 i la ca convertir en escenari de les seves trobades bohèmies d’escriptors, músics i artistes. L’espai es va fer tan famós a l’època que rebia el nom popular de Temple del modernisme. Rusiñol a més era col·leccionista i l’espai conserva una destacada mostra d’obres pictòriques i escultòriques, així com mobiliari, peces arqueològiques i elements de forja i vidre.

Torre de la Creu (Sant Joan Despí)

Josep Maria Jujol va ser un autor modernista molt destacat, malgrat que avui el seu extens llegat hagi quedat eclipsat per la genialitat de Gaudí. Molt a prop de la capital, a Sant Joan Despí, hi ha una de les seves obres imprescindibles, la Torre de la Creu. També se la coneix com la Torre dels Ous, per la forma de la teulada. Jujol va ser arquitecte municipal d’aquesta població del Baix Llobregat, on es pot fer una interessant ruta temàtica per diversos edificis que va dissenyar. Cal cita prèvia i inclou l’entrada a l’insòlit edifici.

‘La Rajoleta’ (Esplugues de Llobregat)

El Museu de Ceràmica ‘La Rajoleta’ ocupa una antiga fàbrica de ceràmica industrial que va contribuir de forma decisiva a l’esclat del modernisme. Referents com Gaudí, Puig i Cadafalch o Domènech i Montaner van utilitzar peces elaborades en aquesta bòbila d’Esplugues, que actualment obre al públic de dimarts a diumenge.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa