Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Una empresa gestora de museus municipals fa un ERTO tot i tenir els sous garantits per l’Ajuntament
  • CA

Serveis Educatius Ciut’art, empresa gestora de sis equipaments culturals municipals, ha presentat un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) tot i tenir garantit el pagament de totes les despeses per part de l’Ajuntament de Barcelona. Segons documentació a què ha tingut accés el TOT Barcelona, Ciut’art va presentar la mesura al departament de Treball el 17 de març. L’ERTO va ser acceptat en un primer moment per silenci administratiu –el departament no va donar resposta, cosa que en significa l’aprovació– el 27 de març, segons una comunicació oficial vista per aquest diari. El departament va aprovar finalment l’ERTO, segons la resolució signada pel director de serveis territorials de Barcelona del mateix 27 de març. 

El consistori, però, havia garantit mitjançant el decret d’alcaldia del 17 de març el pagament de les despeses en “equips, maquinària i dotació dels seus recursos humans” a les empreses contractades. Així doncs, Ciut’art tenia a disposició finançament per afrontar les nòmines de la plantilla, tot i que l’execució de tots els contractes de l’Ajuntament amb empreses de serveis no essencials han estat suspesos, segons dicta el mateix decret. Els museus que gestiona Ciut’art estan tancats des de l’entrada en vigor de l’estat d’alarma.

Fonts municipals matisen que el pagament de salaris estarà garantit a totes les empreses contractades per l’Ajuntament “sempre amb el compromís conforme aquest personal estarà en disposició immediata de realitzar les prestacions objecte del contracte en el moment en què es notifiqui l’aixecament de la suspensió i el compromís de no sol·licitar la iniciació de cap expedient de regulació d’ocupació”. És a dir, que supedita el finançament al fet de no presentar un ERTO. 

L’empresa no ha notificat a l’Ajuntament l’inici de l’ERTO, segons afirmen fonts municipals. Ciut’art gestiona el Museu del Disseny, el Museu Marés, la Fabra i Coats: Centre d’Art Contemporani de Barcelona i Fàbrica de Creació, el Museu de les Cultures del Món de Barcelona i el Museu Etnològic de Barcelona. Són gairebé la meitat dels equipaments de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB). La plantilla afectada per l’ERTO és de 122 treballadors i té una durada de 29 dies comptant des del 14 de març. 

L’Ajuntament respecta la decisió de l’empresa

Ciut’art, però, s’ha acollit al decret estatal també del 17 de març, que permetia l’aplicació de mesures d’acomiadaments temporals per evitar pèrdues de llocs de treball. “L’Ajuntament des de la seva publicació ha treballat perquè les empreses amb lligams contractuals amb l’administració local no haguessin d’acollir-se al contingut d’aquest decret”, defensen fonts municipals. En qualsevol cas, les mateixes fonts conclouen que “la decisió final depèn en última instància de l’empresa i, per suposat, estan en el seu dret de renunciar a la indemnització municipal i aplicar l’ERTO”. 

Correus electrònics enviats als empleats de Ciut’art recullen la versió de l’empresa. “En cap cas dubtem de la voluntat dels responsables institucionals de seguir mantenint el pagament dels serveis que han estat suspesos per tal de garantir l’abonament de les nòmines de les treballadores de Ciut’art”, justificava la gerent de la companyia. L’ERTO s’ha aplicat, segons argumentava al correu, per assegurar que, “si finalment els serveis suspesos no poden ser sufragats per l’administració”, els treballadors puguin tenir accés a l’atur contemplat pel govern central. 

L’empresa desconfia de la “concreció” del pagament garantit per l’Ajuntament

Fonts de l’empresa contactades per aquest diari argüeixen que la decisió de presentar l’ERTO va ser presa “seguint recomanacions del gabinet jurídic”. Les mateixes fonts apunten que el context actual és d'”incertesa”, i el que busquen és blindar la viabilitat de la companyia. Des de Ciut’art posen en dubte la “concreció” de les mesures anunciades per l’Ajuntament per garantir el pagament dels sous de les empreses que té contractades. “La voluntat hi pot ser, però la concreció és una altra cosa”, avisen.

Amb tot, consideren que l’ERTO ha estat una mesura “prudent”, segons traslladava l’equip jurídic de Ciut’art als responsables de l’empresa. Fonts de la companyia insisteixen que la seva intenció és assegurar que la plantilla cobri a finals de mes. Fonts de l’empresa destaquen que Ciut’art no treu “cap benefici” de l’ERTO, ja que despeses com la seguretat social o altres d’estructura s’hauran de seguir abonant. “No és una qüestió de treure benefici”, sentencien. 

Crítiques sindicals

El sindicat Solidaritat i Unitat dels Treballadors (SUT) ha reclamat a l’empresa que suspengui l’ERTO perquè el decret d’alcaldia garanteix el pagament de les despeses. “Creiem que es tracta d’un abús per part de l’empresa”, criticaven en un correu electrònic adreçat als afiliats. El comitè d’empresa també va fer saber als responsables de la companyia la “disconformitat” amb la mesura. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa