Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els errors ortogràfics d’una placa històrica al Pla de Palau

Els errors ortogràfics poden aparèixer als llocs més inesperats de la via pública: anuncis, rètols de botigues, bastides d’obra… I ja no diguem pífies a les xarxes socials! El que no és tan habitual és que sobrevisquin durant anys i panys en una placa oficial que commemora un fet històric.

És el cas d’un curiós missatge en una façana del Pla de Palau de Barcelona, que commemora la primera fotografia realitzada a la Península Ibèrica. Recorda un daguerreotip de 1839 amb un text que conté almenys dues errades. Al text li falten dues preposicions i un accent, i li sobra almenys una coma. L’ús de les majúscules és com a mínim generós.

La inscripció exacta és aquesta: “El dia 10 novembre de l’any 1839, fou obtinguda en aquest lloc la primera fotografia realitzada Espanya. L’Excel·lentíssim Ajuntament de Barcelona i l’Agrupació Fotografica de Catalunya testimonien amb aquesta placa l’homenatge de la nostra Ciutat a tots els pioners de la fotografia espanyola. Barcelona, 14 de desembre del 1975”.

Placa col·locada el 1975 a Pla de Palau per recordar la primera fotografia feta a Espanya / MMP

Les dues preposicions que hi manquen són les de “dia 10 de novembre” i “realitzada a Espanya”. L’accent perdut, curiosament, hauria de ser al nom de l’entitat promotora de la placa: l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya. La coma sobrera és la que hi ha just abans de “testimonien”, perquè separa subjecte i predicat sense motiu. Les majúscules s’han utilitzat en el nom de les dues entitats promotores i el tractament protocol·lari Excel·lentíssim, dos usos reconeguts per la norma, però també de forma més alegre a la paraula Ciutat en referència Barcelona però sense usar el terme sí acceptat en majúscules Ciutat Comtal.

La fotografia original, perduda

El fet històric que relata és la realització d’un daguerreotip el 10 de novembre de 1839 en un acte obert a la ciutadania. La Reial Acadèmia de Ciències i les Arts de Barcelona havia adquirit un càmera de l’innovador model presentat per Louis Daguerre a París a principis d’aquell any. L’invent capturava la imatge mitjançant una placa de coure exposada a la llum i a reactius químics.

L’entitat barcelonina va provar l’adquisició en un acte públic a Pla de Palau, que es considerava el lloc més “modern” de la ciutat aleshores. La fotografia aconseguida sembla ser que mostrava la Llotja de Mar i els Porxos d’en Xifré, però anys després l’original es va sortejar per recaptar fons i no s’ha localitzat mai més. Amb els daguerreotips no es generen negatius dels que poder fer bones còpies, així que aquell exemplar era totalment únic. La Reial Acadèmia, això sí, conserva la càmera. 

El 1975, en plena Transició, l’Agrupació Fotogràfica va promoure la placa commemorativa que penja de la façana del carrer del General Castaños número 2, entre dos balcons. Ja té quasi mig segle, pel que en certa manera els seus errors ortogràfics són també un vestigi històric de l’ús del català a l’època en què va ser col·locada.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Gironí. a desembre 26, 2021 | 07:14
  Gironí. desembre 26, 2021 | 07:14
  Anys enrera n'havia hagut una altra- escrita en castallà, naturalment. Jo l'havia vista.
 2. Icona del comentari de: Gironí. a desembre 26, 2021 | 07:19
  Gironí. desembre 26, 2021 | 07:19
  Anys enrera n'havia hagut una altra- escrita en castallà, naturalment. Jo l'havia vista. Pel que fa als errors en la retolació pública, no són excepcionals: durant força amys hi hagué en una carretera un indicador que deia "Puicgerdà".
 3. Icona del comentari de: Antoni a desembre 26, 2021 | 22:39
  Antoni desembre 26, 2021 | 22:39
  No és Real Acadèmia de Ciències i "les" Arts. Un membre de l'Acadèmia era a París i assistí a la presentació dels daguerreotips. Comprà un aparell i contactaren un artesà per fer el primer daguerreotip. Es va sortejà el mateix dia...

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa