Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’electrònica, protagonista de la primera jornada del festival de folk ‘Tradicionàrius’
  • CA

La 32a edició del Festival Folk Internacional Tradicionàrius va donar el tret de sortida ahir amb el concert del músic bagenc Roger Andorrà (Sallent, 1984), que fusiona el tradicional so de la gralla amb l’electrònica en la seva innovadora proposta Electrogralla. El Centre Artesà Tradicionàrius va acollir l’espectacle inaugural després de la popular cercavila pels carrers de Gràcia i una breu interpretació de la colla de grallers La Pessigolla, que aquest any celebra els seus 35 anys. La combinació de la música d’arrel i contemporània que busca el festival va tenir un primer tast ahir, amb més de 60 espectacles per endavant que tindran lloc fins el 12 d’abril. “Estem a l’època d’or de la gralla”, va assegurar Andorrà a l’ACN.

El graller Roger Andorrà va aportar el seu so inèdit al Centre Artesà Tradicionàrius de Gràcia, oferint una combinació entre la música d’arrel i la contemporània a través de la seva gralla connectada a uns pedals electrònics. Calçat amb unes espardenyes, trepitja els pedals per fer la mescla i la transformació sonora, i trasllada així l’herència de la gralla vuitcentista cap a la música actual. “Es una cosa que mai s’havia vist amb la gralla”, va dir el músic d’un instrument que “està arribant a uns punts que no havia assolit mai en la seva història”. 

Aquesta inventiva va néixer com a projecte final de l’ESMUC del musicòleg i compositor sallentí, que “passa pel filtre” gèneres com el ball pla, el pasdoble o el toc de castells presents en l’imaginari tradicional català per a què entrin “sense complexos a ple segle XXI“.”El festival aposta molt pels músics nous, però qui realment esta apostant és el jovent que està pujant i que estem buscant vies noves en la música folk i el folklore català i l’estem portant cap a l’avui”, ha afirmat el graller. 

Inauguració amb la cercavila tradicional

La nit va començar amb el tradicional seguici des de la Plaça de la Vila de Gràcia fins el CAT, el Centre Artesà Tradicionàrius, que celebra aquesta edició 25 anys com a centre neuràlgic del folk català. Amb la percussió del grup Kabum i el col·lectiu Guirigall, un grup de gralles format per a l’ocasió, la cercavila va fer camí fins el CAT on ja al seu vestíbul va fer presència la històrica colla de grallers la Pessigolla. Fa 35 que van néixer per posar el toc musical a les festes de Sant Roc de la Plaça Nova, al barri gòtic barceloní, i van celebrar la seva trajectòria interpretant els seus temes més mítics. 

Ja a l’escenari del CAT, Roger Andorrà van fer sonar la seva Electrogralla acompanyat aquesta vegada de Roger Giménez al teclat i la ballarina Núria Hontecillas. Amb Hontecillas es van moure per l’escenari conjuntament, sense deixar de banda la gralla, però obrint-se a la interpretació i els suggerents moviments de la ballarina. I és que precisament l’edició que aquest divendres va començar vol fer del ball i la dansa un dels seus puntals, així com de l’aposta per iniciatives innovadores.

Sa mateixa de Joana Gomila i Lali Ayguadé el 7 de febrer o la proposta de ball folk i música electrònica de l’occità Joan Francés Tisnèr el 9 de febrer són algunes de les altres propostes més trencadores del festival. “La idea del que estem produint no és una cosa exclusivament de tradició anquilosada en una vitrina sinó que els músics que preparen els espectacles busquen que això sigui una lectura actual d’aquest esperit de creació”, va dir aquesta setmana el director del Tradicionàrius, Jordi Fàbregas, a la presentació del festival. 

La reformulació de la jota ebrenca de Menut, el trio de Clàudia Cabero, guanyadora del concurs Sons de la Mediterrània, la cantant Heura Gaya, el duet Criatures, les Balkan Paradise Orchestra o Riu són algunes de les joves propostes d’enguany.

Més de 70 artistes

Artistes, propostes i localitzacions típiques del Tradicionàrius no hi faltaran en aquesta 32a edició, que comptarà amb 22 presentacions de discos, com el de Jordi Batiste, líder del mític Grup de Folk, La lluna en el fang. El degà de la música folk a Catalunya, Jaume Arnella, La Cobla Catalana dels Sons Essencials, Tornaveus, Clau de Lluna o Pep Gimeno ‘Botifarra’ són alguns dels artistes programats fins el 12 d’abril

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa