Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El sueño de Sigena’ participa al Festival de Cinema de Valladolid en la categoria de Documental Espanya

La pel·lícula documental ‘El sueño de Sixena’, que narra el projecte de recreació més ambiciós de les pintures murals de la sala capitular del cenobi aragonès, s’estrena oficialment al Festival de Cinema de Valladolid, on ha estat seleccionada en la categoria de Documental Espanya.

Juan Naya, natural de Vilanova de Sixena, es va proposar fer realitat el seu somni infantil i gràcies a un grup d’experts i amb les noves tecnologies, emprant mesures precises realitzades amb làser i tècniques medievals aplicades a la pintura digital, ho ha aconseguit. La pel·lícula documental està dirigida per Jesús Garcés Lambert (Premi Globus d’Or 2018 per ‘Caravaggio, en cos i ànima’) i compta amb la participació de Ràdio Televisió Espanyola (RTVE).

El productor Xavier Atance va tenir molt clar que el projecte que li va presentar un altre aragonès, Juan Naya, era digne d’un llargmetratge documental, per la seva magnitud i pel perfil del seu interlocutor: un astrofísic, que va treballar per a la NASA i que va somiar de nen a restaurar la sala capitular del monestir de Sixena.

“Hem creat un gran documental d’art i, al mateix temps, un thriller, sense la necessitat de comptar amb actors”, explica Atance sobre el projecte audiovisual ‘El sueño de Sigena’. L’estrena oficial serà al Festival de Cinema de Valladolid, del 23 al 30 d’octubre, on ha estat seleccionada en la categoria de Documental Espanya. La seva estrena en sales de cinemes es realitzarà el 10 de novembre.

‘El sueño de Sigena’ arrenca l’any 2007, quan Juan Naya, ara conseller delegat de l’empresa farmacèutica Isdin, descobreix un llibre amb una sèrie de fotografies en blanc i negre de la sala capitular de Sixena. Les imatges van ser preses uns mesos abans de l’inici de la Guerra Civil i, per tant, amb anterioritat a l’incendi de l’estiu del 1936 que va acabar amb la seva esplendor. L’espai estava considerat la capella Sixtina del romànic.

El llibre va remoure els records infantils de Juan Naya, aquells dies en què passejava de la mà del seu avi per les ruïnes del cenobi o aquelles converses amb la seva àvia, que de nena portava pa i ous a les monges de clausura i que recordava meravellada la sala capitular, segons detalla Atance, coproductor i guionista del documental.

Amb aquelles fotografies com a punt de partida, Juan Naya arrenca el viatge que documenta ‘El sueño de Sigena’, a què va sumant el treball de grans experts com l’il·lustrador Daniel González, l’artesà Paco Martos o l’artista digital Albert Buzón. També compta amb la col·laboració d’institucions com la British Library, la Catedral de Winchester o el MET Cloisters.

Naya porta anys treballant en una recreació virtual per tal de aproximar-se a la bellesa de les pintures originals, que van ser realitzades al segle XIII i que eren l’orgull de la fundadora del cenobi, la reina donya Sancha.

Amb un pressupost de prop de 800.000 euros, el documental segueix els passos de Juan Naya i el seu equip, amb la promesa de “deixar bocabadat” l’espectador de les sales de cinema. Atance assegura que l’astrofísic aragonès ha fet “troballes que han sorprès diversos erudits de l’art medieval”.

‘El sueño de Sigena’ és una producció de Benecé i Dreamdigital Creative Works SL, compta amb la participació de RTVE i el suport de l’Institut de la Cinematografia i de les Arts Audiovisuals (ICAA).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa