Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El Born CCM exposa dibuixos i documentació inèdita de Perich
  • CA

El Born Centre de Cultura i Memòria acull des del març fins el 10 de gener de 2021 una exposició repleta de dibuixos i documents inèdits de Jaume Perich –El Perich, com signava ell–, un dels il·lustradors i humoristes més influents i populars que hi ha hagut en aquest país. Aquest 2020 es compleixen 25 anys de la seva mort, i el Born CCM vol retre homenatge a la seva figura i la seva obra a través del llegat que la seva família ha dipositat a l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona.

La seva mirada progressista i el seu humor crític el van fer capaç d’interpretar la realitat que l’envoltava amb lucidesa i ironia. Aquesta exposició mostra una gran quantitat de dibuixos originals i documentació personal que mai abans havia sortit a la llum. S’hi reivindica l’esperit crític i l’ofici de dibuixant de premsa, i es proclama un clam en favor de la llibertat d’expressió.

En definitiva, la intenció de l’exposició és lloar la lluita contra la censura i el focus que Perich va posar en totes aquelles febleses, problemes i contradiccions de la societat que li va tocar viure. La mostra vol explicar com la sàtira i l’humor permeten fer una mirada més profunda a la realitat.

Vinyeta de Perich per a l'exposició del Born Centre de Cultura i Memòria

Quatre espais per descobrir Perich en profunditat

Els visitants podran recórrer una exposició que es divideix en quatre grans espais. La gent podrà gaudir de les aproximacions biogràfiques i les autoricatures que es va fer el mateix Perich, i també passarà per una zona on es fa un recull de quins han estat els dibuixants que han pogut influir Perich a fer la seva obra, i quins artistes han retratat la societat catalana i barcelonina abans d’ell.

Tot això porta a una zona on es poden gaudir els dibuixos originals de Perich, també amb espais específics dedicats als gats, un animal que el dibuixant va utilitzar per representar el seu alter ego i fer, a través d’ell, denúncia social. La darrera zona mostra el Perich més allunyat de la vinyeta humorística, tot i que sempre des de la seva vessant de dibuixant i artista (teòric de l’humor, guionista, cartellista, etc).

Vinyeta de Perich per a l'exposició del Born Centre de Cultura i Memòria

Activitats

Els dies 4 i 18 de juliol; 1,15 i 29 d’agost; i 12 i 26 de setembre el Born CCM ofereix tallers familiars a les 17h. El 8 d’octubre hi ha una conversa amb la periodista Natza Farré, l’escriptora Isabel Franc i les dibuixants Marika Vila i Raquel GU sota la temàtica ‘Humor amb ulls de dona’. El 29 d’octubre hi ha una altra conversa sobre els límits de l’humor amb els dibuixants Marilena Nardi, José Luís Martín, Jordi Amorós (Ja) i Maribel Carod, i l’editora i escriptora Chloe Verlac, vídua del dibuixant Tignous de Charlie Hebdo. I la darrera conversa sobre ‘El meu Perich’ tindrà lloc el 5 de novembre amb els dibuixants Toni Batllori, Josep Antoni Fernández (FER), l’escriptora Rosa Regàs, el component de La Trinca Miquel Àngel Pasqual, i la directora de la revista Fotogramas, Elisenda Nadal. Totes aquestes converses tenen lloc a les 19h al Born CCM. I per últim el 8 de novembre està previst poder celebrar una jornada festiva en reivindicació de l’humor i la llibertat d’expressió amb diversos tallers i fins i tot música en viu.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa