Fer la cultura i l’art accessible per a tothom. I quina millor forma de fer-ho que obrint portes i oferint el cor del MACBA a tots els ciutadans i ciutadanes amb l’oportunitat de visitar les exposicions i participar de totes les activitats de forma totalment gratuïta? Doncs sí, això passa cada dissabte a partir de les 16 h al recinte del museu. El Museu d’Art Contemporani de Barcelona es converteix així en un punt de trobada per a tota la família, amb activitats, performances, propostes i mostres que donaran resposta a la curiositat de grans i petits. I què podem fer al MACBA un dissabte qualsevol?
Bouchra Khalili. Entre cercles i constel·lacions, fins al 28 de maig
Encara sou a temps de visitar l’exposició Bouchra Khalili. Entre cercles i constel·lacions, fins al 28 de maig. Bouchra Khalili embasta un repertori de microrelats de vida que ens parlen de la pertinença, les lluites anticolonials i les estratègies de resistència de les comunitats sotmeses. Aquesta artista nascuda a Casablanca el 1975 explora amb la seva pràctica artística les lluites anticolonials i les històries d’alliberament i solidaritat postcolonial.
Corpus Infinitum, fins al 25 de setembre
Com podem entendre l’existència, més enllà de les nocions de natura i món que ens va llegar la Il·lustració? Com podem acostar-nos a tot allò que existeix sense prioritzar el subjecte i la seva suposada sobirania sobre la resta de les espècies? Les respostes? A Corpus Infinitum, on Denise Ferreira da Silva i Arjuna Neuman promouen maneres d’habitar i pensar el món com una alternativa possible al capitalisme colonialista i extractivista occidental.

Laura Lima. Balé Literal, fins al 25 de setembre
Es tracta d’una gran composició mòbil d’artefactes penjants que es desplacen per l’espai i converteixen les sales del MACBA en un dispositiu coreogràfic transitable. Laura Lima (Minas Gerais, Brasil, 1971) va presentar la versió original de Balé Literal per primera i única vegada el juny de 2019 a l’encreuament de carrers on es troba la galeria A Gentil Carioca, a Rio de Janeiro. Era una gran instal·lació composta amb objectes, maquinària, pintures i artefactes diversos que s’anaven desplaçant per l’espai públic en un moviment coreogràfic, una dansa de l’absurd, gairebé peripatètica, que es valia d’un mecanisme rudimentari i de l’energia de diverses persones.
Col·lecció MACBA. Preludi, fins a mitjans del 2024
Una exposició col·lectiva que assaja de revertir la dramatúrgia del museu i posa les obres en el centre per atendre a la seva voluntat, la seva energia i la seva intenció poètica. A més, els dissabtes gaudeix de les visites comentades a la Col·lecció MACBA. Preludi. Intenció poètica. Un acostament a la Col·lecció entès com un exercici que permet temptejar una ruptura del marc institucional, oferint un espai de reflexió i de crítica on el concepte i l’experiència “art” es presenten com un principi generador i emancipador.
Josep Grau-Garriga. Diàleg de llum, fins a l’11 de setembre
Es tracta d’una revisió del treball de Josep Grau-Garriga, gran renovador de l’art del tapís que va experimentar amb tècniques transdisciplinàries i peces de gran format que ell denominava environaments.

Troposfera, una proposta per reflexionar
I en el marc dels Dissabtes al MACBA també es pot gaudir de Troposfera, una sèrie de vídeos en què el museu comparteix una conversa amb persones, col·lectius i comunitats que fan seu el museu per habitar-lo de múltiples maneres. Un altaveu de propostes innovadores i experimentals que funciona com a difusor de la creació sonora i forma part activa de l’agenda cultural de la ciutat, i que teixeix una xarxa local.