Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Tornen les festes de Sant Roc de Barcelona
  • CA

Després de dos anys de restriccions, les festes del barri de la Plaça Nova, les més antigues de Barcelona, recuperen tots els actes habituals i el carrer. Del dissabte 13 fins al dimarts 16 hi haurà prop de quaranta activitats, des de les més emblemàtiques, com En Cu-cut dalt del ruc, el correfoc, el Seguici Tradicional de Sant Roc, fins a noves propostes, com la cercavila del Capitonis Durii, amb gegants i capgrossos de Zamora, convidats d’enguany.

El capgròs Cu-cut desfilant sobre un ase pels carrers del barri i el pregó a càrrec de Jordi Peti, veí del barri i històric lluitador per les llibertats, donaran, el dissabte 13 a la tarda, el tret de sortida a unes festes enguany volen ser, més que mai, un homenatge a totes les veïnes i veïns i a la seva capacitat de resiliència.

El programa, que recupera els actes més multitudinaris i el carrer, com els balls amb orquestra, els folk, havaneres i sardanes, torna a tenir com a protagonista la cultura popular, amb la participació de gegants i capgrossos, bestiari, diables i músics.

Les 433es festes de Sant Roc han convidat els gegants –Doña Urraca i el Cid–, el capgrossos i el grup de dolçaines del Capitonis Durii, l’entitat zamorana agermanada amb l’Associació de Festes de la Plaça Nova. El diumenge 14 (18h) protagonitzaran una cercavila amb sortida i arribada de la plaça Nova, i tornaran a sortir dilluns a la tarda per celebrar la 41a Trobada de Gegants. En aquesta ocasió, els acompanyaran els Gegants del Pi, del Raval, del Casc Antic, de Sant Pere de les Puel·les, del carrer Princesa i els amfitrions de la plaça Nova: els gegants nous Roc i Laia, el nan Cu-cut, els gegants infantils Pippo i Gal·la, l’Àliga petita i els grallers La Pessigolla. La festa acabarà amb ball folk i havaneres.

Els actes centrals seran dimarts 16diada de sant Roc. Des de primera hora del matí, es farà el Seguici Tradicional, que culminarà amb la renovació del vot al sant, a l’altar major de la Basílica de Santa Maria del Pi,  l’acte més solemne que es fa en agraïment que els deslliurés d’un brot de pesta l’any 1589. També hi haurà l’ofrena floral, el ball del centenari dels Gegants centenaris de Sant Roc, la benedicció dels panellets, recepció i balls del Seguici al Palau Episcopal, etc. La festa es tancarà amb el tradicional correfoc, amb la Víbria de Barcelona i els Diables del Barri Gòtic.

Activitats familiars i exposicions

El públic familiar i infantil hi trobarà nombroses activitats, com la centenària cucanya de la Plaça Nova, jocs populars i tradicionals i la Ruta del Panellet. Enguany s’estrenen noves propostes, com la cercavila infantil ‘Vestim els gegantets amb la ruta del Panellet’, el divendres 12 d’agost, o la Festa de les Aigües el diumenge 14, tot un matí de tallers i activitats relacionades amb l’aigua.

El programa es complementa amb tres propostes a La Casa dels Entremesos, fins al 13 de juliol: la mostra del concurs de cartell de les festes, l’exposició ‘41⁄4. 425 anys de Festes de Sant Roc a Barcelona’  i el documental Reescrivint el futur amb la memòria, les Festes de Sant Roc a la plaça Nova.

TORNAVEU

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa