Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Derrocant el patriarcat a través de la música: l’essència de ‘Divinas y encontradas’
  • CA

La banda Las opinólogas va néixer durant la pandèmia de la Covid-19, quan després d’una trucada aquest grup d’amigues va decidir participar a la Flamenco Week amb un show còmic que denunciés les violències a les quals s’enfronten les dones. El nom va sorgir d’un grup de WhatsApp on les quatre amigues que formen la banda debatien sobre temes d’actualitat i política. A partir d’això van teixir un show que alternava bromes sobre el patriarcat i sobre la situació de les dones músiques i d’aquí ha acabat naixent l’últim espectacle: Divinas y encontradas

Aquest concert és el resultat d’un procés de creació “natural” i “a petició del públic” i es podrà veure al Centre Cívic Barceloneta aquest divendres a les 19 hores i al Centre Cívic Can Basté el dissabte a la mateixa hora. “És un show molt irònic i creiem que la manera que tenim de tractar temes tràgics amb humor desperta la consciència de la gent i arrela més”, explica Mélodie Gimard, pianista i una de les productores de l’espectacle. Explica que el concert està basat en les històries personals que han viscut cadascuna d’elles i que ara han portat a la música i el teatre. “Són històries que passen en la vida quotidiana i el fet de musicar-les, rapejar-les i interaccionar amb el públic fa que la gent es senti identificada”, assenyala. 

La banda Las opinólogas / Cedida

Gimard sosté que poder veure que el show arriba a molta gent i que poden canviar la seva estructura de pensament és “el regal més gran”. “Agafem coples masclistes del flamenc i amb un to humorístic juguem amb l’herència que hem rebut i la consciència feminista que tenim”, explica. En essència, afegeix, és mostrar la “folclòrica mundana” que porten dins. Entre els temes que tracten en aquest homenatge al seu llinatge femení i les seves àvies hi ha l’assetjament que senten les dones pel carrer, el ghosting i les diferents violències socials a què s’han hagut d’enfrontar alguna vegada. 

Repertori original a partir de situacions quotidianes

La dinàmica de funcionament d’aquest grup és agafar un context o situació concreta i construir la lletra i la música des de zero. L’Anna Casado, autora de la lletra, productora i una de les cantants del grup, fa la lletra de la cançó i Mélodie Gimard construeix la melodia. Després ho ajunten tot per materialitzar-ho. Una altra de les compositores, cantants i productores del grup és Carmen Cortés, que també balla en determinats moments del show juntament amb Gimard. Glòria Maurel, a la bateria i com a productora, completa l’equip.

“Tot el repertori de la banda és original. Escrivim les cançons, les componem i organitzem números còmics que connecten amb la temàtica”, explica Anna Casado. Afegeix que s’han donat la llibertat per treure tot el que porten dins i tocar totes les disciplines que han tocat al llarg de la seva trajectòria. “Abans presentava les cançons explicant el context social i polític al qual es referien, però ara hem incorporat aquest missatge a les mateixes cançons”, explica. 

En aquest show han destacat els punts forts de cadascuna per lligar el show musical amb teatralitat i humor. Tot això sense perdre el punt de vista feminista interseccional i amb l’objectiu de cridar l’atenció sobre les violències que viuen les dones. “Volem deixar clar que som privilegiades perquè no patim altres violències com les dones racialitzades i queer, però tot i així escenifiquem situacions complicades que ens trobem sent dones”, assenyala. 

Las opinólogas / Cedida
Las opinólogas / Cedida

Empoderament i divinitat

El nom de Divinas y encontradas sorgeix d’un procés d’autoconeixement. “Divinas perquè hem trobat la nostra divinitat i empoderament. Encontradas perquè ens hem trobat en aquesta fusió musical espontània i sense etiquetes”, detalla Casado. “Estem agraïdes d’haver trobat el nostre poder després d’haver patit el patriarcat i estem agraïdes. Per això aquest títol”, afegeix. Aquest títol serà el mateix que el de l’EP que publicaran pròximament juntament amb Fede «Jahzzman», productor musical de Queralt Lahoz i on es recolliran les cançons del show amb sons hip-hop, groove, jazz que contemplin la tradició flamenca. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa