Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Riure del patriarcat a través de la música: l’essència de ‘Divinas y encontradas’

La banda Las opinólogas va néixer durant la pandèmia de la Covid-19, quan després d’una trucada aquest grup d’amigues va decidir participar a la Flamenco Week amb un show còmic que denunciés les violències a les quals s’enfronten les dones. El nom va sorgir d’un grup de WhatsApp on les quatre amigues que formen la banda debatien sobre temes d’actualitat i política. A partir d’això van teixir un show que alternava bromes sobre el patriarcat i sobre la situació de les dones músiques i d’aquí ha acabat naixent l’últim espectacle: Divinas y encontradas

Aquest concert és el resultat d’un procés de creació “natural” i “a petició del públic” i es podrà veure al Centre Cívic Barceloneta aquest divendres a les 19 hores i al Centre Cívic Can Basté el dissabte a la mateixa hora. “És un show molt irònic i creiem que la manera que tenim de tractar temes tràgics amb humor desperta la consciència de la gent i arrela més”, explica Mélodie Gimard, pianista i productora de l’espectacle. Explica que el concert està basat en les històries personals que han viscut cadascuna d’elles i que ara han portat a la música i el teatre. “Són històries que passen en la vida quotidiana i el fet de musicar-les, rapejar-les i interaccionar amb el públic fa que la gent es senti identificada”, assenyala. 

La banda Las opinólogas / Cedida

Gimard sosté que poder veure que el show arriba a molta gent i que poden canviar la seva estructura de pensament és “el regal més gran”. “Agafem coples masclistes del flamenc i amb un to humorístic juguem amb l’herència que hem rebut i la consciència feminista que tenim”, explica. En essència, afegeix, és mostrar la “folclòrica mundana” que porten dins. Entre els temes que tracten en aquest homenatge al seu llinatge femení i les seves àvies hi ha l’assetjament que senten les dones pel carrer, el ghosting i les diferents violències socials a què s’han hagut d’enfrontar alguna vegada. 

Repertori original a partir de situacions quotidianes

La dinàmica de funcionament d’aquest grup és agafar un context o situació concreta i construir la lletra i la música des de zero. L’Anna Casado, una de les cantants del grup, fa la lletra de la cançó i Mélodie Gimard construeix la melodia. Després ho ajunten tot per materialitzar-ho. L’altra cantant del grup és Carmen Cortés, que també balla en determinats moments del show juntament amb Gimard. 

“Tot el repertori de la banda és original. Escrivim les cançons, les componem i organitzem números còmics que connecten amb la temàtica”, explica Anna Casado. Afegeix que s’han donat la llibertat per treure tot el que porten dins i tocar totes les disciplines que han tocat al llarg de la seva trajectòria. “Abans presentava les cançons explicant el context social i polític al qual es referien, però ara hem incorporat aquest missatge a les mateixes cançons”, explica. 

En aquest show han destacat els punts forts de cadascuna per lligar el show musical amb teatralitat i humor. Tot això sense perdre el punt de vista feminista interseccional i amb l’objectiu de cridar l’atenció sobre les violències que viuen les dones. “Volem deixar clar que som privilegiades perquè no patim altres violències com les dones racialitzades i queer, però tot i així escenifiquem situacions complicades que ens trobem sent dones”, assenyala. 

Las opinólogas / Cedida
Las opinólogas / Cedida

Empoderament i divinitat

El nom de Divinas y encontradas sorgeix d’un procés d’autoconeixement. “Divinas perquè hem trobat la nostra divinitat i empoderament. Encontradas perquè ens hem trobat en aquesta fusió musical espontània i sense etiquetes”, detalla Casado. “Estem agraïdes d’haver trobat el nostre poder després d’haver patit el patriarcat i estem agraïdes. Per això aquest títol”, afegeix. Aquest títol serà el mateix que el de l’EP que publicaran pròximament i on es recolliran les cançons del show. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa