Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La música popular de les Terres de l’Ebre i de Mallorca, al Tradicionàrius

Mallorca serà la gran protagonista de la 3a setmana del Tradicionàrius. I és que el festival de música folk celebrarà el retorn –després que se suspenguessin l’any passat– dels Foguerons de Sa Pobla a Gràcia amb un ampli programa d’activitats: el doble concert de Mar Grimalt i Es Gall de Sa Pastera, la Nit de glosa i el folk als mercats. L’altre gran nombre propi serà Arturo Gaya, que presentarà el seu primer disc en solitari, on rescata records de la infància i posa música a poetes catalans.

Bonaire 12 és el títol del nou disc d’Arturo Gaya, qui rema en aquest projecte al marge de Quico el Celio, el Noi i el Mut de Ferreries després de 44 anys d’escenaris, 2500 concerts i més de vint treballs discogràfics. I és també el carrer de Tortosa on vivia el músic de petit. I és que el nom és tota una declaració d’intencions, una obra costumista que combina temes propis inspirats en els records d’infantesa i que reivindiquen una altra manera de viure -més comunitària, amb menys presses i més lliure- amb adaptacions de poemes de Zoraida Burgos, Gerard Vergés i Enric Casasses, entre d’altres, i versions de Caetano Veloso i Quico Pi de la Serra.

Gaya actuarà el dijous 27 de gener (20 hores), a l’Auditori Barradas de L’Hospitalet de Llobregat, en el marc del Festival BarnaSants, en una aposta per consolidar la col·laboració entre ambdós ‘festivals germans’.

Foguerons de Sant Antoni a Gràcia

Després de la cancel·lació de l’any passat per la pandèmia, els Foguerons de Sa Pobla tornaran a cremar al barri de Gràcia de Barcelona. El Tradicionarius se suma a la festa amb un seguit de propostes al CAT i als mercats que ens porten els sons i la cultura mallorquins.

Les activitats començaran dijous 27, amb el Tast i Nit de Glosa, on Mateu Xurí i els glosadors i glosadores de les Illes oferiran la tradicional Oda a la sobrassada. Divendres (a les 20.30h) arribarà el concert doble de Mar Grimalt i Es Gall de sa Pastera. La cantautora de Felanitx i guanyadora del Concurs Sons de la Mediterrània 2021 oferirà els seus temes inspirants en la seva Mallorca natal amb ressons de Maria del Mar Bonet, Sílvia Pérez Cruz i Maria Arnal.

A continuació, el grup de ball illenc nascut a Barcelona presentarà el seu primer disc, Raval, un homenatge al barri que els va acollir en forma de jotes, fandangos i temes extrets del patrimoni tradicional mallorquí.

La festa es traslladarà dissabte al migdia al matí als quatre mercats del barri –amb els glosadors i xeremiers de Mallorca i Catalunya– i al vespre sortirà al carrers i places per celebrar La Nit dels Foguerons. Hi haurà una mostra castellera i de cultura popular, amb un cercavila entre les places de la Vila i la Virreina. A les 21h serà l’encesa dels foguerons i inici de la revetlla, que acabarà amb balls i cants mallorquins.

El programa de la festa, convertida ja en major d’hivern oficiosa de Gràcia, es completarà amb una exposició al Museu Etnològic, una altra sobre cartells a la Fundació Festa Major de Gràcia, i Solstici d’estiu, una altra lectura poètica al centre La Violeta.

Estigues informat de l’actualitat del món de la cultura popular a Tornaveu.

Nou comentari

Comparteix