Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Un jove que es busca la vida, inspiració de Leamôk per reinterpretar el Lazarillo
  • CA

El director i actor Roberto Hoyo s’ha sentit identificat molts cops en la seva vida amb la famosa figura del Lazarillo de Tormes. Ara ha portat aquesta sensació a escena amb una obra que reinterpreta aquest conegut clàssic a través del teatre, el rap i la música en directe i que arriba a Barcelona aquest dissabte a les 19h al centre cívic Zona Nord. Hoyo, fundador de la companyia de teatre LEAMŎK, va estudiar a l’escola d’art dramàtic de València i quan va acabar la seva formació es va adonar de les dificultats de trobar feina en aquest sector. Es va afanyar a presentar la seva interpretació del Lázaro -una mescla del clàssic amb hip hop i rap- al festival de teatre SGAE de València i, a partir d’aquí, ha pogut viure del seu art i crear noves obres.

“El Lázaro és un jove que es busca la vida com pot gràcies a la picaresca i m’hi vaig sentir identificat perquè jo també he hagut de fer de tot per poder viure de l’art”, explica Hoyo en conversa amb el TOT Barcelona. El director explica que aquesta mescla amb el rap el satisfà perquè només la gent jove que ha viscut aquesta música pot entendre l’espectacle d’una forma completa, amb totes les seves dimensions. 

“El principi és el clàssic de la novel·la i després porto el personatge a la meva pròpia lectura”, explica. En la seva obra, al contrari que en la novel·la, el Lázaro no es vol conformar i lluita per deixar de tenir amos. “Passa de tenir amos a ser el puto amo”, assenyala. Així, el personatge decideix viure del seu art tal i com ha fet el propi Hoyo. “Volia transmetre que el meu Lázaro s’apropia d’ell mateix i pot viure gràcies a actuar”, explica. 

Trilogia d’adaptació de clàssics

Aquesta obra és un monòleg que fa el mateix Hoyo i que s’acompanya amb la música en directe de Marco Ferreira, que s’encarrega també de la producció musical de tota l’obra. En principi, la peça tenia només mitja hora de duració, però durant la pandèmia, que va estroncar una gira que estaven fent pel País Valencià, va créixer fins a una hora completa. L’èxit de la seva obra l’ha sorprès, perquè ha estat la seva primera peça com a director. “Ha estat una experiència que m’ha enriquit molt”, explica. 

El Lázaro és la primera obra d’una trilogia d’adaptació de clàssics. Va néixer el 2020 i posteriorment també han adaptat Hamlet, de la qual han fet una vintena d’actuacions, i tenen previst estrenar Don Juan al 2024. Després, diu Hoyo, no sap què li vindrà de gust, tot i que no descarta seguir reinterpretant clàssics.

Roberto Hoyo i Marco Ferreira / Leamok
Roberto Hoyo i Marco Ferreira / Leamok

L’objectiu d’aquesta jove companyia

La companyia de teatre Leamôk va ser fundada fa només tres anys -amb una pandèmia pel mig- i tot i així ja ha aconseguit portar les seves obres de gira pel País Valencià i Catalunya, on ja ha estrenat Lázaro a diversos escenaris entre els quals el d’Igualada. La companyia la van fundar Roberto Hoyo i Sofia Zaragoza i en el seu primer any de vida ja va aconseguir un guardó de la fundació SGAE. L’objectiu que busca Hoyo amb la companyia, explica, és ampliar les disciplines que treballa en les seves obres afegint-ne algunes com la il·lustració, el disseny gràfic, la música urbana -que ja té una importància cabdal a Lázaro- i la fotografia. 

El late motiv de la companyia, la cita que resumeix l’essència de la seva art, és de Wajdi Mouawad, i diu així: “L’artista, com un escarabat, s’alimenta de la merda del món per al qual treballa i a vegades aconsegueix desvelar la bellesa d’aquest menyspreable aliment”. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa