Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La pintura sobre escorça aborigen australiana de l’Etnològic, al descobert
  • CA

El Museu Etnològic i de Cultures del Món mostra per primera vegada les importants col·leccions de pintura sobre escorça aborigen australiana que conserva.

L’exposició Traços. Pintura aborigen australiana: tradició i contemporaneïtat, que es podrà visitar fins el proper 15 de maig a la seu Montcada del museu, té com a punt de partida una àmplia selecció de pintures sobre escorça d’eucaliptus de les col·leccions que es conserven al museu fetes al voltant dels anys 1960 i 1970. Aquesta col·lecció es considera una de les millors d’Europa. D’on prové aquest patrimoni? El col·leccionista Albert Folch i l’escultor Eudald Serra, juntament amb Margarita Corachán, van viatjar a Austràlia l’any 1964, país al qual van tornar, entre d’altres, l’any 1972.

L’exposició permet contemplar per primera vegada, i de manera conjunta, 58 pintures sobre escorça d’eucaliptus que Folch i Serra van adquirir en aquests viatges a Austràlia, especialment en el primer. Estructurada en tres àmbits i precedida per un espai introductori, la mostra obre aquesta selecció de pintures a derives i debats contemporanis. Així, mentre que el primer àmbit està dedicat a la pintura sobre escorça tradicional, vinculada al món ritual i porta d’accés al Temps dels somnis, el segon tracta la irrupció de l’art aborigen australià en l’escena i el mercat d’art internacional mitjançant les pintures acríliques dessacralitzades de grans dimensions.

Les peces dels artistes contemporanis d’arrels indígenes Brook Andrew i Judy Watson ocupen l’últim àmbit de l’exposició, en una crítica al passat colonial australià i als comportaments neocolonials en general, amb mitjans procedents de l’art contemporani.

Traços. Pintura aborigen australiana: tradició i contemporaneïtat aplega prop d’un total de 90 obres, fotografies, audiovisuals, àudio i documents, que abasten des dels anys cinquanta del segle XX fins a l’actualitat.

Juntament amb les peces, les fotografies, l’àudio i els documents del Museu Etnològic i de Cultures del Món i la Fundació Folch, s’hi presenta una selecció de fotografies, audiovisuals i obres de museus i col·leccions europees i australianes. Així mateix, l’exposició s’ha dut a terme amb la participació del Musée du quai Branly – Jacques Chirac de París, prestador de l’obra Straigtening the Spears (‘Redreçant les llances’), de Turkey Tolson Tjupurrula.

L’exposició ha estat comissariada per Estela Ocampo, especialista en art primitiu i primitivisme, autora de nombroses publicacions sobre el tema i directora del Centre Investigador en Art Primitiu i Primitivisme (CIAP) de la Universitat Pompeu Fabra.

Estigues informat de l’actualitat del món de la cultura popular a Tornaveu

TORNAVEU

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa