Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Concert d’homenatge a Jesús Ventura amb sardanistes i amics del compositor
  • CA

Jesús Ventura (Barcelona, 1960 – Sabadell, 2022) va ser compositor, director de cobla, intèrpret de tible i flabiol, guionista i presentador del programa radiofònic ‘Fes ta festa’, i també estudiós i gran activista cultural. Sis mesos després de la seva mort, l’Agrupació Cultural Folklòrica de Barcelona (ACFB), entitat que presidia, li dedica un homenatge en forma de concert que recordarà i posarà en valor totes aquestes facetes. Hi participaran quatre de les cobles que va dirigir, la Bellpuig Cobla, la Mediterrània, la Ciutat de Girona i la Coral Cantiga, i reunirà amics, músics i sardanistes.

El programa del concert s’han seleccionat nou peces de la trentena d’obres que Jesús Ventura va crear al llarg de la seva trajectòria. Hi haurà sardanes de la seva primera època, com Tenacitat (1988) o Gegantiniana (1989); peces dedicades a algunes de les cobles que va dirigir, com Mediterrànies (dedicada a la Cobla Mediterrània, de 2004)i Ferms (dedicada a la Bellpuig Cobla, de2010), i també més recents, com l’obra per a cobla Foc Viu, estrenada al Memorial Joaquim Serra 2020. A més, la Coral Cantiga, acompanyada per un quintet de metall, estrenarà Demanin des l’aube, una obra per a cor sobre un poema de Víctor Hugo que Ventura va escriure en la seva etapa de joventut.

Participació del públic

En la part final, es convidarà als músics presents entre el públic a pujar a l’escenari per interpretar conjuntament les sardanes Violetes (2006) i Col·legues (1994), potser una de les més conegudes del compositor barceloní, en què sona la sintonia corporativa de Catalunya Ràdio.

El concert comptarà amb la col·laboració de nombrosos amics i persones que van tenir vinculació amb Ventura: músics, sardanistes, activistes de la cultura popular i comunicadors, com Imma Pujol (de la Confederació Sardanista de Catalunya), David Puertas, Quim Rutllant, Maria Mercè Planas, Joan Teixidor, Josep Maria Serracant, Jordi Lara o Amadeu Carbó –amb qui va compartir els micròfons de Fes ta Festa–, que s’encarregaran d’introduir les peces i recordar alguna faceta del compositor.

El concert (a les 20h) forma part del Cicle de Cobla a Barcelona i de la celebració dels cent anys de l’ACFB, però “té un significat especial perquè Jesús Ventura va ser un dels grans ideòlegs d’aquest centenari”, destaca Laura Valls, de l’Agrupació. L’entrada és gratuïta amb reserva prèvia en aquest enllaç.

TORNAVEU

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa