Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Continuarà Còmics, 40 anys d’una aventura juvenil
  • CA

Dos joves barcelonins van començar fa 40 anys una aventura que no sospitaven que els portaria tan lluny. Van obrir una llibreria dedicada als còmics, la seva gran passió. Era en un carreró del barri Gòtic –Templers– i tenia molt pocs metres quadrats. La van inaugurar el dia de Sant Jordi de 1980.

Set anys després es mudaven a la Via Laietana, en un espai més gran –180 m2 en dues plantes– i ben comunicat que s’ha fet un lloc a la geografia cultural de Barcelona. La coneguda botiga “Continuarà Còmics” compleix quatre dècades de vida i està ben decidida a mantenir la celebració malgrat la pandèmia, com un agraïment a tres generacions de clients i lectors molt fidels.

La botiga Continuarà Còmics, al local del carrer Templers on va obrir el 1980 / Cedida

La botiga Continuarà Còmics, al local del carrer Templers on va obrir el 1980 / Cedida

“Teníem moltes activitats previstes per l’aniversari i tot no serà possible, però ens adaptarem i farem una campanya de sortejos i tornarem a obrir portes quan la ciutat entri a la fase 1 de la desescalada”, explica Albert Mestres, soci fundador de la llibreria. Els concursos començaran les properes setmanes i duraran fins a final d’any. Els anunciaran a les xarxes socials, on també mostraran el sorteig amb què s’esculli la persona guanyadora.

Enviaments a domicili 

A més, han estrenat un servei a domicili per a “mimar” els clients en aquest temps d’incertesa. L’oferiran almenys maig i juny i es prolongarà segons com evolucionin les restriccions de mobilitat i l’ànim dels compradors. A partir de 28 euros l’enviament és gratuït.

“És més un gest d’agraïment que una estratègia comercial”, explica Mestres. “Hem volgut oferir una alternativa temporal a aquells que tinguin problemes de salut o simplement els faci por al principi venir al centre, ara podran fer-nos la comanda per telèfon o correu electrònic i l’entregarem a l’adreça que ens indiquin de Barcelona i rodalia”, detalla.

Una reinvenció més

L’epidèmia els ha obligat a tancar portes unes setmanes i repensar els canals de venda. Però a Continuarà Còmics tenen molta experiència en reinventar-se; “Portar tants anys vol dir que t’has sabut adaptar molts cops!”. “Hi ha clients actuals que ja sortien a les fotos de la inauguració de la primera botiga i famílies de les que he atès tres generacions; aquesta fidelitat és un premi i un orgull com a botiga, perquè si no ens haguéssim anat adaptant als nous gustos els clients haurien marxat”, assumeix.

Aparador de la botiga Continuarà Còmics / Cedida

Aparador de la botiga Continuarà Còmics / Cedida

De canvis n’hi ha hagut molts, tant a la botiga com al catàleg. “Al 1980 calia canviar la distribució interior d’una llibreria cada dècada, avui dia ho has de fer cada dos o tres anys!”, compara. El món del còmic, a més, ha estat un sector que ha evolucionat molt: “L’aparició del freakisme, l’auge del col·leccionisme i el marxandatge ara tenen molt de pes, per exemple”. “Fa 40 anys el llibre d’importació era fonamental i gran part era en francès, mentre que actualment hi ha molta més producció local i l’idioma estranger bàsic és l’anglès”, reflexiona.

També la tecnologia ha impactat en els còmics, amb una transformació menys evident però molt profunda: “Amb la impressió òfset era impensable publicar un llibre amb menys de 5.000 exemplars de tirada, en canvi amb la impressió digital es publiquen molts més títols amb tirades curtes de 800 o 1.000 exemplars”. El fons actual de la Continuarà Còmics té més de 50.000 títols. Per no quedar-se enrere a l’era digital aquest any han renovat la web i ara disposen d’una botiga virtual molt més eficient.

Camins que es retroben

Quan Albert Mestres i Joan Navarro van fundar la botiga tenien 23 anys. “No érem conscients que l’aventura podria durar tant i ens ha ofert tota una vida laboral”, rememora. Els camins professionals dels dos socis es van separar durant una temporada, quan Navarro va dirigir el Saló del Còmic i va treballar al sector editorial. Però mai van deixar de ser amics i ara els camins s’han tornat a trobar i tornen a aixecar junts la persiana de la botiga cada dia.

La Via Laietana també té una important transformació per davant i Continuarà Còmics confia adaptar-s’hi com sempre ha fet. “Arran d’unes obres al local tenim el contracte de lloguer assegurat fins que ens jubilem”, explica. La futura avinguda, amb més espai per als vianants, farà més agradable als aficionats al còmic visitar la llibreria i submergir-se en la seva afició predilecta.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa