Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Mapa i calendari de les millors propostes digitals de la cultura barcelonina
  • CA

Els centres culturals de Barcelona s’han posat ràpidament les piles per reconvertir la programació en propostes digitals. Teatre en streaming, festivals de música a Instagram, visita virtual d’exposicions o pel·lícules locals gratuïtes són algunes de les millors aportacions dels darrers dies. Els espectacles en directe tenen dia i hora –com a la vida analògica!–, mentre que d’altres recursos en línia són d’accés permanent. Vet aquí les més destacades per omplir de cultura de qualitat els dies de confinament, organitzades en un calendari i un mapa interactius.

Espectacles amb data fixa

El Teatre Lliure proposa una nova emissió digital del #LliureAlSofà: l’espectacle Jane Eyre: una biografia, representat al teatre durant la temporada 16/17. És la versió teatral de la novel·la Jane Eyre (1847) de Charlotte Brontë, dirigida per Carme Portaceli, adaptada per Anna Maria Ricart i protagonitzada per Ariadna Gil. Completen el repartiment Jordi Collet, Gabriela Flores, Pepa López, Joan NegriéMagda Puig i Abel Folk. Es podrà veure en obert i de forma gratuïta del dijous 26 al dissabte 28 de març a les 20h i diumenge 29 de març a les 18h, seguint els horaris habituals d’exhibició del Lliure.

Diumenge 29 de març, a les 12 hores, Virus Popular organitza un divertit concurs online sobre Cultura Popular, a través de la plataforma Kahoot, a més d’actuacions musicals i artístiques com les de Manu Sabaté (gralla), Marçal Cakvet i Clara Poch (circ) o La Tête (clown). La persona guanyadora s’endurà una panera immensa amb un munt de regals, com entrades d’espectacles i productes de la terra.

El Gran Teatre del Liceu ofereix 10 òperes i 4 espectacles familiars de forma gratuïta sota el lema #ElLiceuaCasa. La plataforma My Opera Player oferirà una estrena online d’òpera cada dia, o bé del Teatro Real de Madrid o bé del Liceu barceloní, que habilitarà títols tan emblemàtics com Macbeth de Verdi (2016), un monumental muntatge de Christof Loy. A més, el Liceu ofereix altres títols a través de plataformes com TV3alacarta, on es pot gaudir de L’enigma di Lea de Casablancas, o l’espectacular producció de Turandot de Puccini que va obrir l’actual temporada.

L’OFFF, el Festival Internacional de Creativitat, Art i Disseny Digital de Barcelona engega la iniciativa OFFF GOES ON: cada dimarts i divendres a les 19h penjarà al seu canal d’Instagram un nou vídeo inspiracional i motivador, creat des de casa pel artistes preferits de l’organització. Entre els noms confirmats destaquen Joshua Davis, Burton Rast, Boldtron vs Six N.Five, Baugausm, Vallée Duhamel, GMUNK, Velvet Spectrum o Musketon, que mostraran part de la seva feina, donaran consells creatius i motivaran al públic a seguir creatius durant el confinament. 

La Barcelona Academy of Art organitza un concurs obert d’autoretrats fins al 13 d’abril a mitjanit. Utilitzant els materials que tinguin a la seva disposició (dibuix, pintura, escultura, art digital) els participants hauran de crear un autoretrat i enviar una imatge (.jpg) de l’obra acabada, acompanyada de l’explicació del seu procés creatiu especialment en relació amb la quarantena. Els premis són un curs d’una setmana i packs de material artístic.

Diversos museus catalans proposen el #MuseumQuizACasa per als dies de confinament. S’iniciarà dissabte 28 de març i estarà actiu mentre duri el confinament social. Inclou una versió per a Adults i una altra per a Famílies i cada dia el protagonitza un museu diferent. Alguns dels centres barcelonins que hi participen són el Museu de Ciències Naturals, el Museu Marítim i el Museu del Disseny.

Pels que prefereixen ballar i muntar-se la discoteca a casa, AURA Barcelona ofereix sessions de techno en directe cada tarda de 18h a 22h, amb la iniciativa #suportyourlocaldjs. 

Més propostes per als propers dies, en aquest calendari exportable i editable:
 

Propostes permanents 

El Born CCM facilita una sèrie de recursos online sobre continguts del centre: es poden recuperar podcasts i vídeos sobre cicles com Fake Fiction(s) i Sons de la memòria, així com vídeos sobre les exposicions que s’han fet darrerament. A banda, ha engegat la campanya de xarxes #PerichAcasa, en el marc de l’exposició Perich. Humor amb ulls de gat, que es va inaugurar el 5 de març.

El Museu Egipci de Barcelona ofereix visitar en línia de forma gratuïta la seva col·lecció d’art faraònic a través de la descàrrega de la seva app per a dispositius mòbils. Amb la contrasenya YoMeQuedoEnCasa, l’aplicació està disponible en català, castellà, francès i anglès.

La Filmoteca de Catalunya, amb la col·laboració de la Biblioteca del Cinema i el Centre de Conservació i Restauració, ha aplegat un seguit de recursos cinematogràfics per a un confinament ben cinematogràfic: La col·lecció del 2CR, un Repositori digital, les Bases de dades de revistes/Hemeroteca digital i una plana web plena de recursos. A més ofereix diàriament tot tipus de recomanacions de cinema a Twitter i Facebook amb el hashtag #LaFilmoaCasa.

La iniciativa digital per a tots els públics Miró a casa de la Fundació Joan Miró posa en línia un conjunt d’accions de comunicació digital per apropar l’obra i la figura de Miró a través de jocs i activitats: Miró en jocLlegir MiróPlay Miró i La història d’una gràfica.

El grup Focus, amb la col·laboració de TV3, ofereix en línia la gravació de les seves teatre-movies ADOSSATS –una obra de Ramon Madaula amb direcció de Jordi Casanovas estrenada al Teatre Romea el 2018– i EL FANTASMA DE CANTERVILLE –la versió de la novel·la d’Òscar Wilde que, dirigida per Josep Maria Mestres i protagonitzada per Joan Pera, es va poder veure al Teatre Condal el 2018– completament de franc. També ha penjat de forma gratuïta les pel·lícules EL NOM i RES NO TORNARÀ A SER COM ABANS, adaptacions de les produccions teatrals homònimes estrenades al Teatre Goya i La Villarroel.

El MACBA no escatima esforços per arribar al seu públic a través de múltiples canals digitals. Per exemple, engega el Diari de confinament: s’emet a la seva web, App i xarxes socials. Fa parlar cada dia a artistes sobre el concepte de confinament, no només físic sinó de manera àmplia: evadir-se, allunyar-se… A més  la Ràdio Web MACBA continua la seva programació habitual publicant nous podcasts setmanalment i l’app gratuïta del museu envia notificacions diàries amb curiositats dels artistes de la col·lecció, alhora que permet fer un recorregut amb audio-guia des de casa per les obres més destacades.

El Teatre Nacional de Catalunya posa en marxa la Biblioteca del TNC. Gràcies a la col·laboració d’Arola Editors, el teatre dona accés gratuït a 60 llibres de textos teatrals estrenats al TNC durant els darrers anys. Periòdicament el TNC organitzarà trobades via Instagram Live amb membres de l’equip artístic d’algun dels títols publicats.

Més propostes per als propers dies, en aquest mapa exportable i editable:

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa