Si el 14 de juny, tot just fa un mes, vam poder veure la primera superlluna del 2022, aquesta nit del 13 de juliol tindrem el privilegi d’oblservar la superlluna més gran i més brillant de l’any. Es podrà seguir des de les 21.46 h, moment en què la Lluna sortirà per l’horitzó sud-est a 127º, i no caldran prismàtics. Si sou a Barcelona, la millor posició per observar-la és mirar en direcció a la muntanya de Montjuïc.

Una lluna un 15% més brillant

Segons els experts, la superlluna que veurem aquesta nit, també coneguda com a lluna de cérvol, tindrà un 7% més de dimensió i serà un 15% més brillant de l’habitual. Definit per l’astròleg Richard Nolle l’any 1979, el fenomen astronòmic de la superlluna té lloc quan la lluna passa pel punt de la seva òrbita més propera a la Terra i alhora està en fase de lluna plena o lluna nova. En aquests casos, la lluna pot arribar a observar-se un 14% més gran i fins a un 30% més brillant de l’habitual. Es considera superlluna quan es troba a menys de 360.000 km de la Terra i la d’aquest 13 de juliol passarà a 357.400 km.

S’espera un cel força clar per poder observar la lluna, però no es descarten alguns núvols baixos que podrien entorpir la sortida de la lluna per l’horitzó a primera hora de la nit. Sigui com sigui, estigueu a punt per poder observar aquest fenomen tan bonic. Però si no podeu, no patiu, perquè la lluna passa pel punt més proper a la Terra 13 cops l’any -un per cada cicle-, si bé només passa que sigui lluna plena o nova una mitjana de 4 vegades per any.

Com sempre, es recomana observar aquesta lluna des de punts enlairats de la ciutat, i si és possible, des de llocs sense gaire contaminació lumínica.

Per altra banda, aquesta nit de superlluna serà una altra nit tropical. El Meteocat preveu una temperatura de nit i matinada de 25 graus, encadenant una altra nit de xafogor a la ciutat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa