El MACBA inaugura la primera retrospectiva mundial dedicada al treball de Cinthia Marcelle (Belo Horizonte, Brasil, 1974). Amb obres que daten des del 1998 fins avui, l’exposició combina fotografies i pel·lícules amb subtils intervencions espacials i dues instal·lacions a gran escala. La mostra, que es podrà veure fins al 8 de gener del 2023, convida el visitant a descobrir l’evocadora poètica de les propostes creatives de l’artista: una experiència suggestiva i intensa, en la qual les accions individuals i col·lectives suggereixen noves maneres de relacionar-nos els uns amb els altres i tots plegats amb el món.

Mestra de la síntesi de crítica social i poesia

El MACBA ofereix una oportunitat única de descobrir una de les artistes amb més prestigi del món. I és que Cinthia Marcelle és coneguda internacionalment per les impactants instal·lacions site-specific que ha produït en llocs com Nova York, São Paulo, Xarjah i Viena. Entre d’altres reconeixements, va ser guardonada amb una menció especial a la 57a Biennal de Venècia el 2017.

La mostra, titulada Una conjunció de factors, està comissariada per Isobel Whitelegg, historiadora de l’art, escriptora i curadora especialitzada en art brasiler. L’exposició posa èmfasi en la preocupació constant de Marcelle per les dinàmiques de la col·lectivitat i subratlla la singularitat estètica de la seva obra: des d’una poètica de l’acumulació, la multiplicació i la repetició, fins a l’ús de materials i colors que evoquen llocs i contextos específics.

En aquesta retrospectiva, Marcelle proposa nous circuits provocant disrupcions en els sistemes existents, i ho plasma tant en subtils intervencions com en instal·lacions de grans dimensions, fotografies i pel·lícules realitzades en col·laboració amb persones de diversos contextos vitals.

Vista detall de Cinthia Marcelle. Una conjunció de factors. Foto: Miquel Coll, 2022.
Vista detall de Cinthia Marcelle. Una conjunció de factors. Foto: Miquel Coll, 2022.

A més de dues grans instal·lacions, entre el mig centenar de peces que es poden veure, el recorregut
inclou una intervenció a l’atri del MACBA, Já visto, que convida els visitants a seguir la lògica associativa que vertebra l’obra de Marcelle, i una trilogia de pel·lícules filmades a vista d’ocell sobre la terra roja de l’estat brasiler Minas Gerais, Fonte 193, 475 Volver i Cruzada. També presenta dues sèries fotogràfiques: Conjunção de fatores, que retrata persones fent papers molt allunyats de la seva activitat habitual, i Capa morada, realitzada amb Jean Meeran durant una residència a Ciutat del Cap, on veiem Marcelle immersa en actes de camuflatge.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa