Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Cafè i cigarreta a les terrasses, un fortí que també defensen no fumadors

“Prohibir fumar a la terrassa d’un bar o d’un restaurant equival a matar intencionadament un espai de convivència entre persones amb diferents hàbits, és matar una part de la vida al carrer i de les ciutats”. El director del Gremi de Restauració de Barcelona, Roger Pallarols, llança aquesta alerta davant la constatació que el departament de Salut de la Generalitat, manté l’anunci del ja exconseller Josep Maria Argimon de prohibir les cigarretes en determinats espais públics.

El departament, ara sota el comandament d’ERC, confirma a aquest diari que no es fa marxa enrere i que la preparació de la llei “segueix el seu curs” per tal de declarar alguns espais lliures del fum del tabac com les entrades d’escoles, les parades d’autobusos i les terrasses, si bé no pot concretar en quin termini podria ser una realitat. Salut té xifres que alerten que en cinc anys no s’ha reduït la població fumadora a Catalunya, que és del 24% des del 2017, i insisteix en els ja demostrats científicament efectes nocius d’inhalar fum de manera involuntària.

Els no fumadors defensen els fumadors

Sobre el paper, només 2 de cada 10 barcelonins es veurien afectats per aquesta prohibició. I vol dir que 8 de cada 10 barcelonins se’n veurien beneficiats? Un passeig pel centre de la ciutat i per algunes places de Gràcia mostra terrasses amb més cigarretes de les que diu l’estadística, i sobretot, una majoria molt clara en contra de la prohibició entre els no fumadors.

A la terrassa del Cafè Zurich de la plaça de Catalunya hi ha la Berta, Jagraj, la Núria i la Paula, estudiants universitaris de 18 anys. Dos d’ells fumen. Però tots quatre estan en contra de la prohibició. “Sóc asmàtic i de vegades necessito una mica d’aire fresc, però si van en compte i no em tiren el fum a la cara, no em molesta. Em sabria greu que els ho prohibissin”, diu el Jagraj.

La Núria tampoc fuma: “És una putada per als que fumen, és un dret que tenen, s’ha de permetre la convivència, i per a molta gent és una addicció. Tampoc no deixen fumar a la platja, és que al final tot són restriccions de drets”. La Paula i la Berta són les dues fumadores, i curiosament, les que més d’acord poden estar amb Salut, però no pas perquè pateixin per la seva salut, sinó perquè els molesta “el fum dels altres”. És més, la Paula troba que “la prohibició de fumar a les terrasses està bé, perquè encara que sigui sense voler molestes altres persones. Jo tinc molta cura quan fumo, però no tothom”.

Fumadors a terrasses. Tabac. Fumar.
El 24% dels catalans són fumadors, una xifra que es manté estable des del 2017 JORDI PLAY

Els arguments es repeteixen a Gràcia. A la plaça del Diamant, l’Èlia i el Carlos prenen un cafè i un entrepà. A tocar, tenen una taula amb dues noies que fumen. “No ens molesta gens, hi estem super acostumats. La vida al carrer és això, és que si vols silenci i que no t’arribi el fum és millor que facis el cafè a casa no?, diuen. Però pocs metres més enllà, una noia seu en un banc amb el cotxet del seu nadó. “Prohibir fumar als espais públics és urgent, la salut de la població està per davant de drets d’oci i llibertats, que diuen. Jo no puc seure amb el meu nen perquè aquí tothom està fumant. Jo no tinc drets? I ell, ha d’empassar-se el fum al carrer perquè algú altre vol fer el cafè amb la cigarreta?”, argumenta la Nora.

“Una agressió important” al sector

Des del Gremi de Restauració, que es pensi en aquesta llei és “una agressió important al sector de la restauració, creant un conflicte que no existeix i que pot acabar essent una estocada de mort per a molts negocis”. Roger Pallarols creu que el Govern s’ha inventat la “mentida” que a les terrasses es “lesiona la salut pública amb el tabac”, i exhibeix enquestes en què la majoria de no fumadors rebutgen la prohibició. També que el 95% dels restauradors creuen que la mesura tindria un impacte negatiu en el seu negoci.

De fet, el director del Gremi recorda que quan el 2010 es va prohibir fumar en interiors, “les terrasses a Barcelona es van duplicar, i van ser un refugi clau per acollir un públic -els fumadors- molt important en restauració”. “La terrassa és l’equilibri perfecte entre una pràctica legal a Espanya, fumar, i la convivència pacífica al carrer”, rebla el portaveu dels restauradors barcelonins.

Fumadors a terrasses. Tabac. Fumar.
El 95% dels restauradors, segons el Gremi, creuen que la prohibició perjudicaria els seus negocis JORDI PLAY

“Fan trampa: una escola no és una terrassa”

El Gremi de Restauració assegura al TOT Barcelona que el departament de Salut no s’ha posant en contacte amb ells en cap moment. “Esperem una trucada per parlar-hi. Perquè hi ha molt en joc. Si tira endavant la llei, perdrem una clientela important i crearan un nou problema de conseqüències gravíssimes i viurem una llei de l’absurd. Si seus en una terrassa no pots fumar i si seus en un banc un metre més enllà sí? Salut, a més, fa trampa equiparant els accessos a les escoles amb les terrasses”, denuncia Pallarols.

El Gremi de Restauració alerta el Govern que si la normativa tira endavant i “és lesiva” per als interessos del sector o envaeix competències amb la llei estatal, recorrerà a la justícia.

Més notícies
L'Ajuntament impulsa un nou model de terrasses a la calçada / Ajuntament

Barcelona impulsa les noves terrasses que reemplacen els blocs de formigó

Notícia: Barcelona impulsa les noves terrasses que reemplacen els blocs de formigó
Comparteix
La tinent d'alcaldia d'urbanisme, Janet Sanz, diu que ja s'han atorgat 500 llicències
Notícia: Barcelona impulsa les noves terrasses que reemplacen els blocs de formigó - Mobile
Una de les places de la Vila de Gràcia on les terrasses hauran de tancar una hora abans / Mireia Comas

Dues places de Gràcia estrenen avui la reducció d’horari de les terrasses

Notícia: Dues places de Gràcia estrenen avui la reducció d’horari de les terrasses
Comparteix
Les places del Sol i de la Revolució se sumen d'aquesta manera a les de la Vila de Gràcia i del Diamant, on ja s'aplicava la mesura
Notícia: Dues places de Gràcia estrenen avui la reducció d’horari de les terrasses - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Isabel a novembre 19, 2022 | 21:40
  Isabel novembre 19, 2022 | 21:40
  Al Gremi de Restauració, no els importa res la salud de la gent, el soroll que causen les terrasses causa estres, i consequencies importants pels veïns, el fum amb una terrassa tancada quan fa fred es com si estesis dintre, per tant no es pot fumar. Deien el mateix quan van prohibir fumar dintre del restaurants y la gent hi va igual.
 2. Icona del comentari de: Tripartit no, gràcies a novembre 19, 2022 | 21:43
  Tripartit no, gràcies novembre 19, 2022 | 21:43
  Uns dictadors de merda són tota aquesta trepa que vol prohibir fumar als espais exteriors, del fum dels cotxes que genera un fotimer de malalties respiratòries no en diuen res, no fos cas que les multinacionals del petroli s'emprenyin (que consti que no sóc fumador). Tampoc m'estranyaria que acabin prohibint del tot el tabac per convertir-lo en un negoci molt més important com són ara les drogues il·legals.
 3. Icona del comentari de: Aneualamerda a novembre 19, 2022 | 22:03
  Aneualamerda novembre 19, 2022 | 22:03
  Sabeu que tot derrera vindrà el estado i farà el que voldrà. Per què feu veure que governeu? Aixequeu la DUI o plegueu.
 4. Icona del comentari de: Joan a novembre 19, 2022 | 23:57
  Joan novembre 19, 2022 | 23:57
  Qui vulgui fumar que fumi a casa seva....els no fomadors..no volem omplir els pulmons de cancer
 5. Icona del comentari de: Anna a novembre 20, 2022 | 02:30
  Anna novembre 20, 2022 | 02:30
  Això no es pas veritat, no volem fum.
  • Icona del comentari de: Cris a novembre 20, 2022 | 08:46
   Cris novembre 20, 2022 | 08:46
   Correcte, volem estar a la terrassa d'un bar sense que ens vingui el fum d'una cigarreta o de un porro que també n'ha ha de vegades. Els que comenten la contaminació de la ciutat jo escullo viure a la ciutat i conec les conseqüències del fum. Jo no escullo respirar el fum de la cigarreta.
 6. Icona del comentari de: fat boy a novembre 20, 2022 | 02:59
  fat boy novembre 20, 2022 | 02:59
  Mes valdria que s'ocupessin de millorar les cues d'espera per operar-se en lloc d'anar tocant el que no sona a la gent. I mira que jo no fumo des de fa 13 anys. O de disminuir la contaminacio, pero no (altra vegada) tocant el que no sona sino arrencant les inversions per tenir una xarxa de rodalies com Deu mana i no la merda que hi ha ara. Aviat semblara que estem a Catar amb tanta prohibicio idiota i tanta ximpleria "woke".
 7. Icona del comentari de: Prohibit a novembre 20, 2022 | 09:53
  Prohibit novembre 20, 2022 | 09:53
  Prohibir és la demostració d’un fracàs. S’ha d’invertir en educació, és menys violent i molt més eficaç però els que ens manen son més curts que un guant i per això no paren de prohibir. Jo “només” prohibiria prohibir!
  • Icona del comentari de: Pep B a novembre 20, 2022 | 15:17
   Pep B novembre 20, 2022 | 15:17
   Posarem educadors cívics i tot quedarà resolt, guaita quina bona pensada!
 8. Icona del comentari de: Ricard a novembre 20, 2022 | 10:18
  Ricard novembre 20, 2022 | 10:18
  És significatiu el poder que tenen quatre desaprensius. Per la vorera no s'hi pot passar, a la nit no deixen dormir i, a sobre, és més saludable entrar als seus locals que passar pel carrer arran de les seves terrasses fumejants. Però manen més que la immensa majoria dels contribuents...
 9. Icona del comentari de: Gonzalo a novembre 20, 2022 | 12:08
  Gonzalo novembre 20, 2022 | 12:08
  Si tan malo es el tabaco, que lo prohíban totalmente. Ah...que es mucho dinerito en impuestos....vale, entendido.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa