Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El Born commemorarà durant dos anys la història del mur de Berlín
  • CA

El Born Centre de Cultura i Memòria estrena un cicle d’activitats dedicat al mur de Berlín, que oferirà activitats artístiques i de reflexió fins al 2021. El projecte es titula Paradigma Mur. Berlín-Barcelona 1989-2019/1961-2021 i commemora tant el 30è aniversari de la caiguda d’aquesta frontera emblemàtica de la Guerra Freda com els 60 anys de la seva construcció.

Barcelona recordarà així aquest símbol polític, que ressona encara avui en l’imaginari col·lectiu. “Segur que el record del mur ha impactat en els joves que avui es manifesten als nostres carrers”, ha afirmat el regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, en la presentació del programa d’actes aquest dijous a l’equipament. “El Born CCM proposa a la ciutadania construir les seves memòries democràtiques en relació a fenòmens europeus i globals que han marcat la història recent”, ha afegit la directora de l’equipament, Montserrat Iniesta.

Cinema, exposicions, cursos i performances seran alguns dels actes del cicle, que ha ideat i coordina la investigadora i fotògrafa Kathrin Golda-Pongratz. “Reflexionar sobre l’impacte del mur a Europa és d’una gran significació, especialment en un període com l’actual en què la crisi democràtica profunda planteja múltiples interrogants i estimula la recerca de respostes”, argumenta l’ajuntament en un comunicat.

El cicle comença aquest mateix dijous amb la primera sessió del curs Arqueologia a l’inrevés. Dissabte 9 de novembre, dia de la caiguda del mur, la companyia berlinesa Rimini Protokoll oferirà dues funcions gratuïtes –a les 12h i a les 16:30h– d’Apparatus Berlin, una performance sobre l’Acord dels passis de 1963. Recuperant un programa de ràdio d’aleshores, recordaran les primeres visites autoritzades de veïns del Berlín Occidental als seus familiars residents a la meitat soviètica de la ciutat per Nadal i Any Nou. El retrobament de famílies separades durant anys va poder més que les restriccions i la burocràcia i va esdevenir la primera microreunificació de la capital alemanya.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa