Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
‘Betevé’ recull el premi Ciutat de Barcelona per la cobertura de les protestes postsentència
  • CA

 El Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona ha acollit aquest dimarts l’entrega dels Premis Ciutat de Barcelona 2019, que reconeixen la contribució d’una vintena de persones i col·lectius en diferents àmbits. Entre els premiats hi ha Betevé per la cobertura de les mobilitzacions a Barcelona arran de la sentència del judici del procés, la companyia de circ Baró d’Evel per l’espectacle Falaise o l’escriptor Joan Benesiu per l’obra Serem Atlàntida.

En el seu discurs inicial, l’alcaldessa Ada Colau ha posat en valor els equipaments culturals i científics “de primer nivell” a la ciutat, així com “el talent” i una ciutadania “compromesa”. “Les institucions tenim el deure i l’obligació de fer que l’enorme cabal de coneixement no es malmeti ni es deteriori, sinó que pugui créixer”, ha expressat.

Per això, ha defensat, els governs no es poden “permetre el luxe” de retallar o no invertir “prou” en cultura o ciència. Colau també ha remarcat que el consistori “s’esforça” en aquest sentit i destina, “a diferència d’altres administracions” més del 5% del pressupost a la cultura. “La ciència i la cultura són eines molt poderoses per potenciar la vida i construir una societat i un món millor”, ha apuntat. “Per això ens tindreu al vostre costat”, ha dit dirigint-se als premiats i concloent que cal seguir treballant per donar suport a projectes “innovadors”.

L’alcaldessa ha conclòs destacant la importància de la ciència i la cultura “en un moment d’amenaces globals” perquè serveixin per transformar “les pors en esperances” i “construir comunitat a partir del diàleg”.

En l’obertura de l’acte, Colau ha volgut dedicar abans de tot un record a Diana Garrigosa, “una dona forta, lluitadora, valenta, sensible” i “molt estimada” a Barcelona. “Aquesta ciutat no l’oblidarà mai”, ha afegit demanant un aplaudiment per a la dona de Pasqual Maragall, morta de forma sobtada dilluns.

Referència als presos

En la cloenda, Colau s’ha referit als “anys d’excepcionalitat i judicialització” de la política i el “patiment” que causa. “Deixeu-me esperar que la propera edició no hi hagi líders socials ni polítics a les presons”, ha afegit. En especial ha reivindicat la figura de Jordi Cuixart, president de l’entitat cultural “amb més socis a Barcelona i Catalunya” i ha expressat el seu desig que l’any vinent pugui ser als premis “amb normalitat”.

També ha reivindicat la “memòria” per no repetir errors, ja que no només a Catalunya es viuen moments d’excepcionalitats “múltiples” sinó que arreu del món es propaguen “discursos d’odi i idees feixistes”.

Tots els guardonats

En total són 19 categories d’àmbits diversos les que han reconegut persones com Ximena Illanes Zubieta, en la categoria d’història, pel llibre En manos de otros. Infancia y abandono en la Barcelona del siglo XV. En l’àmbit d’arquitectura i urbanisme els premiats són Anna Noguera i Javier Fernández pel Centre Esportiu Municipal del Turó de la Peira. En arts visuals s’ha endut el guardó Mireia Sallarès per projectes Kao Malo Vode Na Dlanu (Com una mica d’aigua al palmell de la mà) mentre que en l’àmbit d’assaig, ciències socials i humanitats ha estat Marta Marín-Dòmine pel llibre Fugir era el més bell que teníem.

El premi en la categoria audiovisual reconeix el directori Dones Visuals; en disseny a Sara González de Ubieta i en la categoria de circ la companyia Baró d’Evel per l’espectacle Falaise.

En matèria de dansa s’ha reconegut l’obra Set of Sets dels coreògrafs Guy Nader i Maria Campos, i en música el disc No hay dos sin tres, de Chicuelo i Marco Mezquida. La categoria cultura popular i comunitària ha premiat a l’associació Carabutsí, que té com a objectiu la preservació de la cultura de la comunitat gitana resident a Catalunya. Per altra banda, en teatre s’ha premiat Silvia Delagneau i Max Glaenzel per l’escenografia i el vestuari de l’espectacle Europa Bull.

En la categoria d’educació s’emporta el mèrit l’exposició ‘Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar’, una recreació sobre una escola republicana fruit de la col·laboració entre el Museu Marítim i el Memorial Democràtic. En la de mitjans es premia la cobertura de Betevé durant les mobilitzacions i els aldarulls a Barcelona arran de la sentència del judici del procés.

En literatura catalana el premi ha estat per l’obra ‘Serem Atlàntida’, de Joan Bensiu, mentre que en literatura castellana ha estat per Mateo García Elizondo per la seva obra Una cita con la Lady. En la categoria de traducció en llengua catalana, s’ha reconegut Arnau Barios per la traducció de l’obra ‘Eugeni Oneguin’.

En ciències els premis reconeixen un treball d’investigació sobre el Parkinson liderat per Antonella Consiglio i Ángel Raya (categoria de ciències de la vida); un treball dels autors Valentí Sallarès i César R. Ranero sobre la detecció de terratrèmols i la previsió de tsunamis publicat a la revista Nature (ciències ambientals i de la Terra) i a l’investigador Juan Carlos Morales per un descobriment sobre els sistemes planetaris (ciències experimentals i tecnologia).

La cerimònia l’ha presentada la periodista Núria Dias i s’ha fet sota la direcció artística de Pep Salazar. Playmodes ha creat per a l’ocasió una performance d’il·luminació acompanyada d’una actuació musical amb alumnes de l’ESMUC. Igualment, l’estudi USTED ha creat un imaginari gràfic per a l’acte.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa