Les comarques de Barcelona són un territori vitivinícola amb molt per oferir. Acull les vinyes i cellers de dues Denominacions d’Origen de vins –Penedès, la més extensa de Catalunya, i Alella– a més de la D.O. Cava per als escumosos. I compta amb nombroses propostes enoturístiques per gaudir del paisatge, menjar bé i destapar ampolles plenes de sabor i matisos.

A la web de turisme de la Diputació de Barcelona es poden consultar múltiples recomanacions i idees per organitzar una escapada a mida. Les comarques de l’Alt Penedès i del Maresme són les que aglutinen més propostes, però l’enoturisme està present també a molts altres indrets de la demarcació.

L’activitat més popular és la visita als cellers, que permet conèixer el procés d’elaboració de la beguda i degustar les especialitats de cada marca. Hi ha bodegues per a tots els públics: més tradicionals, més innovadors, propietat familiar o grans empreses exportadores, amb arquitectura singular, amb l’encant de la senzillesa…

Una de les vinyes on es pot fer enoturisme a Catalunya

Una de les vinyes on es pot fer enoturisme a Barcelona / Arxiu

Cada cop més les propostes incorporen valors afegits per enriquir l’experiència i convertir la visita en un dia especial. Per exemple, hi ha cellers que programen passejades per les vinyes a peu, en bicicleta, en 4×4 o en quad. D’altres organitzen esmorzars a peu de cultiu i amb vistes al mar, obren als visitants les feines del camp o recreen com es feia antigament la verema. Fins i tot es poden combinar les visites amb vols en helicòpter per admirar el mar de vinyes! Els professionals també tenen una àmplia oferta d’activitats, com maridatges, cursos i tallers de diversos tipus i durades.

Maridant, sempre millor

La copa de vi es gaudeix millor acompanyada dels aliments de primera qualitat que ofereix la gastronomia barcelonina, que és rica en productes locals i singulars. El gall del Penedès, el préssec de secà de l’Ordal, les gambes de Vilanova, la carxofa Prat, els espàrrecs de Gavà, l’oli d’Olesa de Montserrat o els pèsols de Llavaneres són només alguns exemples d’una llista molt llarga de plats tan originals com saborosos. Menció especial mereix la mongeta del ganxet, que compta amb una Denominació d’Origen Protegida (DOP) pròpia i es pot trobar a tots els municipis del Vallès Oriental i Occidental i alguns del Maresme i la Selva. 

Els préssecs de l'Ordal són un dels productes singulars de les comarques de Barcelona / Jordi Esteve Ràfols

Els préssecs de l’Ordal són un dels productes singulars de les comarques de Barcelona / Jordi Esteve Ràfols

A més dels aliments singulars, hi ha també receptes tradicionals que no poden faltar en una bona escapada enoturística a les comarques de Barcelona. Per exemple, són molt apreciats el ventre d’ossos –un embotit típic del Vallès–, el xató del Garraf i del Penedès o la coca de Llavaneres amb crema, pinyons i sucre.

La coca de Llavaneres és un dels productes singulars del Maresme / Pastisseria Sala

La coca de Llavaneres és un dels productes singulars del Maresme / Pastisseria Sala 

Tot l’any és festa

Per divulgar aquest patrimoni gastronòmic, el calendari és ple de jornades, rutes, festes gastronòmiques i mercats. Alguns tenen dècades d’història, però d’altres són novetats recents, reflex del dinamisme del sector agroalimentari català. Els restaurants del Maresme són especialment actius i celebren jornades dedicades a productes singulars de la comarca, com els pèsols, les maduixes, els tomàquets, el fesol del ganxet o els bolets. Al Baix Llobregat dotzenes de restauradors participen a Sabors de l’Horta, una iniciativa que realça el producte fresc del Parc Agrari del Baix Llobregat. 

Els pèsols del Maresme són un dels productes singulars de les comarques de Barcelona / Francesc Rabassa Obregon

Els pèsols del Maresme són un dels productes singulars de les comarques de Barcelona / Francesc Rabassa Obregon

La beguda també té les seves fires, sovint amb un important component cultural. És el cas del ViJazz de Vilafranca del Penedès al juliol, del Cavatast de Sant Sadurní d’Anoia durant la Setmana del Cava a l’octubre o la Festa del Most de la Ràpita a Santa Margarida i els Monjos cada novembre. Una bona excusa, en tots els casos, per descobrir aquests territoris tan seductors i propers a la ciutat de Barcelona.

Nou comentari