Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’Ajuntament crearà dues noves escoles de música i aproparà les arts a nens que no hi tenen accés
  • CA

Menys classes individuals, més sessions en grup, més alumnes amb accés als centres municipals de música i, fins i tot, més escoles. Aquest és el nou pla del govern d’Ada Colau a la ciutat de Barcelona. Aquesta nova iniciativa l’han presentat el tinent d’alcaldia de Cultura, Joan Subirats, i la comissionada d’Educació, Maria Truñó, com una defensa de la “democratització de l’accés a les arts”, han repetit un i altre. En el mateix sentit, Subirats ha anunciat que tenen reservats més de 12 milions d’euros perquè l’any 2023 hi hagi dues noves escoles de música municipals –que s’afegiran a les cinc que ja estan en marxa. S’ubicaran a Sant Martí i a Sants. A més, seguint el nou model, totes elles quedaran rebatejades i s’anomenaran “escoles de música i de les arts” perquè incorporaran gradualment la presència de grups de teatre i dansa. 

La iniciativa vol un “canvi de format de classes individuals a classes grupals, però sense reduir el nivell d’especialització”, ha assegurat Subirats com a resposta a una de les queixes que havia alertat les famílies dels alumnes actuals d’aquests centres. Segons el tinent d’alcaldia, això és possible perquè “s’ha constatat” que aquest model “alemany i nòrdic” guanya “intensitat i interès per part del propi alumne quan es desenvolupa de manera grupal”. També ha esmentat que aquesta idea s’ha aplicat darrerament a escoles de Santa Perpètua de Mogoda, Mataró, l’Hospitalet de Llobregat i el Prat de Llobregat. 

A més, com a una altra de les propostes que justifiquen el canvi de model, els responsables de cultura i educació de l’Ajuntament han ressaltat que es vol impulsar que la música “surti de les parets de les escoles municipals”, ha apuntat Maria Truñó. Volen que el professorat arribi també a alumnes de 4t, 5è i 6è de col·legis de primària. Segons tenen previst, el curs 2020-21 faran arribar aquestes activitats a 225 nens de tres centre escolars. “Especialment els que estan en pitjor situació socioeconòmica i tenen menys accés a aquest tipus d’arts”, ha detallat Subirats. El mateix polític de Barcelona en Comú ha puntualitzat que fins ara, de cada 100 nens barcelonins entre 4 i 18 anys: 1 cursa estudis a les escoles de música municipals, 2 d’ells ho voldrien però no aconsegueixen accedir-hi i 97 ni s’ho han plantejat.

Amb la intenció de revertir-ho, l’Ajuntament facilitarà que estudiants que no hagin cursat iniciació musical puguin incorporar-se de manera més habitual als estudis que els interessin. És un dels punts que s’intenten promoure amb la “flexibilització” del nou pla. A més d’aquests punts, el projecte derivat del mandat anterior també inclourà “més hores per a projectes comunitaris, atenció a la diversitat i educació inclusiva, tallers de música i moviment per a nadons i per a totes les edats, i gestió pedagògica de les escoles”, concreta un comunicat del consistori.

El canvi impactarà primer en tres de les cinc acadèmies de música municipals, les que tenen la gestió externalitzada. L’Ajuntament ha publicat un triple concurs per explotar el servei de les escoles a partir del juliol de 2020 i ha aprofitat per assentar les bases del nou projecte. Es tracta de les escoles de Can Fargues (Horta-Guinardó), Can Ponsic (Sarrià-Sant Gervasi) i Nou Barris. Les altres dues acadèmies en funcionament, les de Sant Andreu i l’Eixample, estan íntegrament gestionades per l’administració pública. Amparant-se en aquesta dualitat, ja que aquestes escoles no tenen la pressa del concurs, la transició del model en els centres íntegrament públics no està previst que s’apliqui immediatament. “En diàleg amb les direccions i el professorat, es plantejarà l’adaptaciód e la seva oferta formativa cap al nou model”, concreta el text. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa